Beste lezer en lezeressen, maak u geen illusies, de schutkring zal niet doorbroken worden. Vlaams Belang wordt wel uitgenodigd door Bart De Wever voor een tweede gesprek, maar dat is enkel bedoeld als cosmetica. Nu iets helemaal anders: vorige dinsdag zag ik Chokri Ben Chikha, Belgisch theatermaker, in “De Afspraak”.

En ik dacht: “Man, zwijg over racisme, want elke keer als ge uw mond opendoet, krijgt het Vlaams Belang er stemmen bij.” Niet dat ik met dat laatste een probleem heb, maar de man bereikte met zijn bijna hysterische tussenkomsten net het omgekeerde. Ik verwijs graag naar bladzijde 7, zo u wat meer te weten wil komen over die linkse toneelman.

U moet wel weten dat die theaterman met zijn zwaar gesubsidieerd toneelgezelschap Action Zoo Humain aangeduid is door de Vlaamse regering om als artistiek leider het Vlaams Paviljoen op de wereldexpo van Dubai in 2020 “in te vullen”.

En Chokri heeft een fantastisch idee: hij gaat het DNA van Belgische kunstenaars laten onderzoeken door professor Petra De Sutter (net verkozen als Europarlementslid van Groen, welkom in de club) en gaat daar dan een tentoonstelling rond bouwen. In plaats van kunst op te hangen, wil hij het zaad en de eicellen gebruiken in de expo.

Vorig jaar, bij de start van het nieuwe theaterseizoen, trokken leden van Action Zoo Humain in een soort processie door het Gentse stadscentrum. Als relikwie werd een bidon met sperma en eicellen meegedragen. Want dat is het idee: die bidon moet gevuld worden met sperma en eicellen van Belgische kunstenaars. Milo Rau, directeur van NTgent, en acteur Frank Focketyn hebben al een “donatie” gegeven. Dat noemt men tegenwoordig kunst en cultuur.

Op 20 oktober 2020 opent de wereldtentoonstelling in Dubai. Ik zie de volgende minister-president van Vlaanderen daar al staan kijken naar onze “Vlaamse” kunst. Ik vraag me af hoeveel extra geld Action Zoo Humain krijgt voor het spermaproject. Misschien moet Chris Janssens van het Vlaams Belang daar eens een vraag over stellen aan de volgende minister van Cultuur. En ook eens vragen op welke basis dat toneelgezelschap jaren geleden ‘geselecteerd’ werd om het Vlaams paviljoen “in te vullen”. Nogmaals, het gaat om uw en mijn zuurverdiend belastinggeld.

O ja, ter attentie van dhr. Chokri Ben Chikha, onnodig om onze redactie te contacteren voor een ‘donatie’ aan uw kunstproject. We verwijzen graag door naar Jan Fabre, die schijnt nogal gul te zijn met ‘zaad’ bij zijn danseressen.