Ongehoorzaam

Heren Peppie en Kokkie,

Partijkanonnen als Patrick Dewael en Vincent Van Quickenborne zijn dezer dagen hardop aan het zeggen dat hun partij teveel naar links is opgeschoven en zijn dus met hun volle gewicht aan de noodrem gaan hangen. Het is welletjes geweest, zo zeggen zij, want zij stellen vast dat hun partij sinds 2004 de ene verkiezingsklets na de andere tegen de oren heeft gekregen. Zij komen haast tot eenzelfde besluit als De Crem en Bogaert bij de CD&V… Het moet veranderen en een nieuwe voorzitter lijkt dan ook aangewezen, zo zeggen zij in koor. In ’t Pallieterke hebben wij altijd gezegd dat Gwendolyn Rutten alleen maar voorzitter is zolang Dewael en co dat willen. Nu de averij steeds groter wordt, wordt het volgens hen tijd haar naar de uitgang te begeleiden. De ‘doenster’ heeft genoeg verkeerd gedaan… Ze heeft genoeg soft-groene en progressieve praat uitgekraamd, waardoor vele rechtsere liberalen naar vooral de N-VA zijn overgestoken. Uw partijvrienden willen de koers dus wijzigen en zeker niet in de val trappen van een regering met doctrinaire groenen die het moeten hebben van een utopisch droombeeldprogramma dat ze – met aan het hoofd een politieke hyperkineet en een doordrammende mantra-afdreunster – nauwelijks uitgelegd, laat staan verdedigd krijgen bij de gewone man in de straat.

En precies op het moment dat dat soort analyses wordt gemaakt en ook ‘backbenchers’ als Francesco Vanderjeugd de partij een nieuwe, frisse adem willen geven, doen jullie in Brussel onverstoord verder als een vrolijke Peppie en Kokkie door gewoon uw Open Vld-karretje te hangen aan dat van de PS, Ecolo, Groen, sp.a en DéFi (het vroegere Vlaamshatende FDF, dat op maatschappelijk vlak erg progressief is). Linkser en groener kan haast niet meer. Als gladjanussen kiezen jullie voor de rauwe macht en voor lucratieve postjes. En er is ook geen vrouw te bespeuren in jullie team… Gwendolyn Rutten voelde de bui al snel hangen en spoedde zich, opgejaagd door de echte (mannelijke) partijleiding, naar Brussel om te pogen ook de Franstalige liberale MR aan boord te laten hijsen van de nieuwe regering teneinde de pil te vergulden, maar zij werd wandelen gestuurd, ook en vooral door jullie. Jullie trokken zich met andere woorden geen barst aan van uw voorzitter en uw partijbestuur.

Voor u, Guy Vanhengel, is alles goed, als gij maar aan de vetpotten kunt zitten en gezapig uw vette pens kunt vullen aan de ruiven van de macht. Ook verjonging is niet aan u besteed, behoudens als uw dauphin Sven Gatz in beeld komt, die u nog een mooie ereplaats kan bezorgen. Het beeld dat vanuit Brussel van jullie getoond werd, is allesbehalve fraai. Platbroeken die zich laten verbeulemansen en bovendien elke Vlaamse reflex achter zich laten, en het schoothondje van de Franstaligen spelen. Dát is het beeld van de met alles en iedereen collaborerende Open Vld in het Brusselse gewest en waarvan gij, de zelfvoldane potentaat, de incarnatie zijt. Erg. Heel erg.

En gij, Sven Gatz, gij waant u oppermachtig sinds gij in 2014 gevraagd werdt om terug te keren naar de politiek en Vlaams minister te worden, toen Gwendolyn Rutten zelfs zonder het regeerakkoord te hebben gelezen mee op de regeringskar sprong en zo een reeks postjes en lucratieve mandaten in de wacht kon slepen. Gij geeft geen krimp, zelfs nu gij als echte Ket als geen ander kunt vaststellen dat de PS haar macht geconsolideerd heeft en gewoon kan verderzetten, zodat Brussel alleen maar meer van hetzelfde krijgt. Gij slikt alles, en het kan u allemaal geen barst schelen. De proef op de som zal uw bevoegdheid ‘minister van Meertaligheid’ worden, want als de positie en het gebruik van het Nederlands niet zal verbeteren tussen het gebruik van ‘andere’ talen aan de loketten – wat op zich al een schending van de taalwetgeving is -, dan zult gij als vanzelf bewijzen dat het ‘over en uit’ is voor de Vlamingen in Brussel. De tweetaligheid is nu al een ramp en de naleving van de taalwetgeving nog erger. Dat gij als gewezen VU’er toelaat dat er in het Brusselse regeerakkoord hierover niets staat, kan er bij mij niet in.

Dat we op de groenen en de sp.a niet moeten rekenen als het om Vlaamse en Vlaams-Brusselse aangelegenheden gaat, wisten we al lang. Maar dat jullie nu, met het in de oppositie verdwijnen van CD&V en het buitenspel zetten van de N-VA, de ordinaire vuilmeid van de rood-groene Franstaligen blijven en hen gewoon naar de mond blijven praten, toont aan dat jullie kozen voor postjes en niet voor principes. En dat precies op het moment dat men aan de partijtop eindelijk begint in te zien dat het precies op die manier op alle niveaus is fout gelopen. Ik kijk dan ook uit naar jullie ‘relatie’ met de nieuwe voorzitter en de partijtop binnenkort.

Doe ondertussen maar voort, Peppie en Kokkie. Voor ons niet gelaten. Maar kom niet janken als er volgende keer geen enkele zetel meer overblijft. Het ravijn is in zicht. Maar daartegen zijn jullie pensioenschaapjes zeker op het droge, niet?!