Frankrijk blijft, net als België, Duitsland en een aantal andere West-Europese staten, een doorgangsgebied voor migranten. Ook het aantal illegalen neemt toe: Frankrijk slaagt er maar niet in greep te krijgen op deze illegale migratie.

Zo werd in 2018 slechts effectief 13,5 procent uitgezet van de 330.000 illegale migranten die zich in een toestand van ‘uitwijsbaarheid’ bevonden en die dus niets meer te zoeken hadden op Frans grondgebied. Dit blijkt uit een rapport van Jean-Noël Barrot (van de Franse sociaal-liberale Modem) en van Alexandre Holroyd (van LREM, de partij van president Emmanuel Macron), beiden parlementsleden.

Vertrek: vrijwillig of gedwongen

In Frankrijk bestaan twee systemen: er is een systeem waarbij de terugkeer op vrijwillige basis gebeurt en waarbij de overheid financiële steun geeft. En er is het systeem van gedwongen uitzettingen. Het rapport geeft in elk geval een beeld van het rampzalige en kostelijke beheer van de migratie in Frankrijk: zo wordt 500 miljoen euro uitgegeven voor uitzettingen die werkelijk een absolute minderheid vertegenwoordigen van het aantal dat eigenlijk zou moeten worden uitgezet.

Volgens het rapport is het vrijwillig vertrek van een illegale migrant het goedkoopst: ongeveer 2.500 euro gemiddeld per vertrek. De uitzetting onder dwang zou gemiddeld 13.800 euro per individu kosten, aldus datzelfde rapport. In werkelijkheid is de gedwongen uitzetting duurder als men rekening houdt met de 6.000 euro beveiligingskosten in en rond de CRA (Centre de rétention administrative), en met de juridische bijstand die illegale migranten gratis krijgen aangeboden (een juridische bijstand waar de meeste Fransen alleen maar kunnen van dromen).

Wel een rapport, geen beleid

Als dit rapport iets aantoont, dan wel dat dit het zoveelste nutteloze rapport is. Want er worden geen voorstellen gedaan om tot een strenger en correct migratiebeleid te komen. Zo wordt bijvoorbeeld niet de vraag gesteld of men ontwikkelingshulp kan gebruiken om landen aan te zetten hun in Frankrijk uitgezette illegale migranten terug op te nemen. Ook het heikele thema van de recidive bij illegale migratie wordt uit de weg gegaan.

Er is nog veel werk aan de winkel.