Als er de voorbije week een zaak duidelijk geworden is, dan wel het feit dat onze maatschappij langzaam maar zeker ten onder gaat aan druggebruik. Handgranaten in Antwerpen, een drugsdode op Tomorrowland, een wilde achtervolging in Deurne, zowat elke dag worden we geconfronteerd met de drugsproblematiek.

Wist u overigens dat in Antwerpen het meeste coke gesnoven wordt in vergelijking met andere steden in Vlaanderen? Op Europees niveau staat Antwerpen op de derde plaats, na Barcelona (1) en Zürich (2). Niet dat het allemaal zo nieuw is, maar er is een duidelijke tendens dat de problematiek toeneemt en er geen sprake is van een gewonnen ‘war on drugs’. Integendeel.

Vorige maand werd in Wuustwezel voor het eerst een laboratorium ontdekt waar het gevaarlijke en nog verslavender ‘crystal meth’ werd aangemaakt. Dat was een primeur in ons land, maar bij onze noorderburen worden regelmatig lab’s van ‘crystal meth’ opgerold. In juni werd in Rotterdam in een pakhuis zo’n 2.500 kg ‘crystal meth’ aangetroffen. Straatwaarde: enkele honderden miljoenen euro. De drugskartels zijn bezig om met deze drugs de Europese markt te veroveren.

En wat lees ik dan in een interview met commissaris-generaal Marc De Mesmaeker (in Knack van 11 juli): “Het water staat ons aan de lippen. De verloedering van onze infrastructuur neemt monumentale vormen aan. Ga eens kijken in onze kazerne in Etterbeek, waar onze speciale eenheden zitten. Sommige gebouwen kun je niet meer veilig betreden. Muren brokkelen af, struiken groeien door de muren en dakgoten. In Eupen is de Computer Crime Unit gehuisvest in een echte barak. Het lab van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen zou ik niet meer met een buitenlandse delegatie durven te bezoeken. Ons wagenpark is compleet verouderd.” Einde citaat.

Er bestaat dus een grote discrepantie tussen enerzijds de (nog steeds) toenemende handel in drugs, en anderzijds de primitieve middelen waarover de politiediensten beschikken.

Mogen we van onze toekomstige regeringsleiders verwachten dat de ‘war on drugs’ een prioriteit wordt en bovenaan de agenda geplaatst wordt? De volgende generatie zal u dankbaar zijn.