Aandachtige lezers (hebben wij er andere?) zullen zich herinneren dat de herkozen president van de Regenboognatie in zijn eerste ambtstermijn voor de Verenigde Naties in New York met uitgestreken gezicht is gaan liegen dat in zijn land absoluut géén ‘plaasmoorde’ werden gepleegd. Dat president Cyril in New York de VN mocht toespreken, zal hem toen goed van pas zijn gekomen, want de grote baas van de Verenigde Staten leek over die wrede moordpartijen zo wel ‘het zijne’ te denken en placht dat al eens luidop of per tweet te berde te brengen.

Onder de nijvere boeren in zijn land bracht die schokkende ontkenning van ‘het licht van de zon’ een golf van verontwaardigde en ronduit woedende protesten teweeg, waarin zelfs het verwijt van racisme tegenover burgers met een blanke huidskleur opdook. En kijk, op 17 juli jongstleden, in volle debat over de begroting in het Kaapse parlement, leek de herkozen president plotsklaps een metamorfose te hebben ondergaan, want hij bestond het zowaar openlijk de niet-aflatende aanvallen en moorden op blanke (én gekleurde) boeren, hun gezinnen en hun medewerkers te veroordelen.

“Begraaf hulle lewend!”

Het leverde de president een compliment van oppositiepartij Vryheidsfront Plus op en de waardering van de gezaghebbende nieuwscommentator Herman Toerien. Diens waardering klinkt echter niet onvoorwaardelijk, want na zijn bedenking “Beter laat as nooit”, vraagt hij zich af of de president zo rechtlijnig zal willen zijn om ook uitlatingen van leden binnen zijn eigen ANC-partij als ongepast te veroordelen. Al waren welbepaalde uitspraken zwaar racistisch, Toerien heeft zo zijn twijfels omtrent die afkeuring.

Heeft een heetgebakerde partijgenoot niet ooit in het parlement geschreeuwd: “Begraaf hulle (die wit boere) lewend!” Mag van een president, die een miskleun uit zijn verleden wil rechtzetten en die bovendien ook nog partijvoorzitter is, niet op zijn minst verwacht worden dat hij dergelijke ongepaste uithaal meteen ook veroordeelt, al was het maar om metterdaad te bewijzen dat het hem ernst is met zijn ommekeer? Of zouden die critici die volhouden dat Ramaphosa en mét hem zijn hele ANC, de problemen niet aankan, toch gelijk hebben?

Aantal plaasmoorde neemt nog toe

De SAP (Suid-Afrikaanse Polisie) is bevolkt met slecht tot niet opgeleide manschappen, en bijna de helft beschikt niet eens over een wapen. In de West-Kaap, waar de misdaad de laatste maanden hoge toppen scheert, is de SAP al vervangen door het leger en in het noorden (Gauteng) doet het slecht bewaard geheim de ronde dat overvallen op boerderijen niet zelden kunnen rekenen op tersluikse medewerking van … politieagenten. Voeg daarbij het onbeschaamde gestook van zwarte oproerkraaiers als Julius Malema van EFF (Economische Vrijheidsvechters) en Andile Mngxitama van BLF (Black First Land First), die daar nog steeds niet voor in de doos gedraaid zijn in die officieel ‘niet-rassige’ republiek, en het hoeft niet te verbazen dat het aantal plaasaanvalle en plaasmoorde toe- in plaats van afneemt.

Een getal dat weinig aan de verbeelding overlaat: nauwelijks de helft van het jaar voorbij, begin juli 2019, noteerde de TLU (Transvaalse Landbou Unie) al liefst 2017 plaasaanvalle waarvan 30 met dodelijke afloop. Mag de vraag gesteld worden hoelang de geteisterde boeren ginds nog gemotiveerd zullen zijn om een grotendeels vijandige bevolking van voedsel te blijven voorzien? Een boerensympathisant reageerde op Toeriens commentaarstuk met deze treffende waarschuwing: “Als president Cyril het probleem van de plaasmoorde niet kordaat gaat aanpakken, zou hij binnenkort wel eens zonder eten kunnen vallen.”