Nu iedereen in West-Europa stilaan doorheeft dat het verhaaltje van de ‘multiculturele verrijking’ zijn beste tijd heeft gehad, en net op het moment dat zelfs sommige sociaaldemocraten de kar keren en pleiten voor een stringenter migratiebeleid, zijn er toch nog landen die de andere kant opdraaien.

IJsland is klaar voor meer migratie! Het eiland in de Atlantische Oceaan, met 300.000 inwoners het dunst bevolkte land van Europa, was niet onmiddellijk een geliefkoosd migratieland, daarvoor zijn de leefomstandigheden wellicht te weinig aantrekkelijk.  Dat net IJsland nu – op een moment dat het maatschappelijk draagvlak voor migratie afneemt – migratie meer kansen wil bieden, doet de wenkbrauwen fronsen.

Bescheiden migratie

Het asiel- en migratiefenomeen is nochtans niet helemaal nieuw in IJsland. Reeds in november 2016 titelde het Franse dagblad “Le Monde”: “IJsland, nieuwe asielbestemming”. Begin 2017 hadden andere bronnen het over 118 Syrische vluchtelingen die sinds 2015 in IJsland woonden. Syriërs blijven trouwens druppelsgewijs het verre eiland binnenkomen. Zo arriveerden 23 Syrische migranten op 15 mei jongstleden op de luchthaven van Keflavik, en die groep werd ondergebracht in Hvammstangi, een kleine stad in het noordwesten. Op 16 mei waren het 20 nieuwe migranten, die samen met de eerste groep jarenlang in Libanon waren gevestigd.

Hoe komen migranten op de idee naar IJsland te verkassen? Volgens een ambtenaar van het IJslandse ministerie voor Sociale Zaken zou het HCR (het UN-agentschap voor de vluchtelingen) als bemiddelaar optreden tussen de IJslandse regering en de migranten. De IJslandse regering wendt zich op haar beurt tot de gemeenten en steden, die logement en andere diensten ter beschikking moeten stellen.

Een ‘IJslands Belang’?

De jongste jaren kwam de grote meerderheid van de geregistreerde migranten uit het Midden-Oosten. Deze toestand zou wel eens kunnen evolueren, want in de loop van 2019 kreeg men te maken met een ‘andere’ migratie: dit keer gaat het om tientallen Kenianen die hun land ontvlucht zijn omwille van hun seksuele geaardheid. In Kenia is homoseksualiteit strafbaar…

Volgens een recente opiniepeiling is 30 procent van de IJslanders gewonnen voor meer migratie. Het zou wel eens kunnen zijn dat ze sneller op hun wenken worden bediend dan ze zelf hadden gehoopt. Tot ook in IJsland ‘de mensen’ er genoeg van krijgen, en een IJslands Belang oprichten, zeker? Want ook in IJsland vraagt men in deze materie zelden of nooit de mening van de mensen.