Wie Vlaamsgezind is, heeft keuze te over. Je kan kiezen tussen twee Vlaamsgezinde partijen, er zijn twee studentenverenigingen, meerdere cultuurverenigingen en ga zo maar door. Je kan zelfs kiezen tussen twee vlaggen: die met gelakte nagels en die met zwarte klauwen. De eerste vlag, die met de rode nagels, is de officiële vlag. De andere is de Vlaamse strijdvlag. Voor links staat die vlag gelijk aan de collaboratievlag, weten we nu. Zo weet u meteen hoe ze binnen de sp.a en links daarvan, denken over Vlaamse staatshervorming, of beter nog: Vlaamse staatsvorming. Dat Léon Degrelle en zijn Waalse legioensoldaten rondliepen met de belgische driekleur op hun mouw, dat is maar een vergeten detail in de collaboratiegeschiedenis.

Toen in 1973 gekozen moest worden voor een vlag voor Vlaanderen, was er een veto van de PSB, de Franstalige socialisten, om de leeuwenvlag (zonder rode klauwen) als officiële vlag te erkennen. Te veel gelinkt aan de Volksunie enerzijds, maar meer nog, te veel gelinkt aan collaboratie. Dus moest een compromis gevonden worden: een Vlaamse Leeuw met gelakte rode nagels. Er werd wel een of andere heraldische uitleg aan gegeven, maar ik kan me geen Vlaams-nationalist herinneren die wildenthousiast reageerde toen de officiële vlag werd voorgesteld.

Maar onthoud in dit verhaal: het waren de Walen die bepaalden hoe de Vlaamse leeuwenvlag er moest uitzien…Zelfs dàt werd ons niet gegund.