Enige weken geleden, in ‘t Pallieterke van 5 september, citeerden we de rechtse Frans-Joodse auteur Eric Zemmour die de vestiging van miljoenen moslims in Frankrijk een nieuw soort kolonisatie noemde.

Enkele dagen geleden werd hij echter in beroep veroordeeld tot een boete van 3.000 euro wegens “aansporing tot religieuze haat” tegen moslims. Hij moet ook een symbolische euro betalen aan de vereniging CAPJPO EuroPalestine, die de rechtszaak had aangespannen. Zemmours beroep bij het Hof van Cassatie werd verworpen, dus de uitspraak is nu onherroepelijk. Men had kunnen hopen dat het gerecht zich tegenover zo’n bekende auteur en mediafiguur toch een beetje terughoudend zou opstellen. Maar dat is niet gebeurd. Dit is natuurlijk een gevaarlijk schot voor de boeg.

Heel wat minder beroemde columnisten en schrijvers zullen de impliciete boodschap van de Franse Justitie nu wel begrepen hebben: als men zelfs iemand als Zemmour durft veroordelen wegens een opiniedelict, dan is niemand nog veilig. Zemmour werd onder andere veroordeeld omdat hij in 2016 in een uitzending van France 5 had gezegd dat er in Frankrijk al “dertig jaar lang een invasie bezig is” en dat in vele banlieus “een strijd woedt voor de islamisering van het territorium”.

Vreemd genoeg schrapte het Hof van Cassatie wel de beschuldiging betreffende zijn uitspraak in dezelfde uitzending dat “alle moslims of ze het nu luidop zeggen of niet” de jihadstrijders als “goede moslims” beschouwen. De wegen van Big Brother zijn soms ondoorgrondelijk.