Het o zo maagdelijk witte blazoen van de links-progressieve Grünen in Duitsland heeft opnieuw een smet opgelopen. Twee groene politici uit Schwentinental (deelstaat Schleswig-Holstein) hebben ontslag moeten nemen nadat bekend werd dat ze lezersbrieven onder een valse naam publiceerden, waarin de politieke concurrentie zwart werd gemaakt.

Dennis Mihlan en Andreas Müller stuurden brieven naar de lokale krant Kieler Nachrichten, maar deden dat niet onder hun eigen naam. Meer dan een jaar lang publiceerde de Noord-Duitse krant de brieven die verstuurd werden met vervalste e-mailadressen. De gebruikte valse namen waren ‘Walter Stängel’ en ‘Bernd Seiler’. In die lezersbrieven werden andere partijen aangevallen en ook de partijloze burgemeester van Schwentinental, Michael Stremlau, moest het geregeld ontgelden.

De Noord-Duitse krant Kieler Nachrichten heeft al heel lang als richtlijn geen brieven te publiceren van politici. De lezersrubriek is uitsluitend voorbehouden aan lezers en burgers zonder politiek ambt. De krant was zelf op onderzoek uitgegaan en had ontdekt dat de e-postberichten uitgingen van Dennis Mihlan, wat die in eerste instantie in alle toonaarden ontkende. Eerst na groeiende druk moesten hij en zijn collega Müller toegeven.

Ontslag nemen? Niet helemaal…

In een verklaring verklaarden beide politici dat ze zich schamen voor hun methodes: “We betreuren de gebeurtenissen zeer gemeend, vooral omdat ze ons een spiegel voorhouden van een politieke stijl die wijzelf in het verleden altijd hebben bekritiseerd, en waarvan we niet wilden dat het onze eigen politieke stijl zou worden.” De twee namen als gevolg hiervan ontslag uit enkele gemeentelijke commissies, uit de commissie openbare werken en milieu. Merkwaardig genoeg blijven beide heren wel gemeenteraadslid. De vraag is of de kiezers die halve maatregel als voldoende zullen ervaren…