In een aangetekende brief vraagt een liberale schepen aan een collega-liberaal: “Waar komt dat miljoenenverlies vandaan?” En à propos, “waar is de boekhouding naartoe?” De brief werd (vanzelfsprekend) gelekt naar de pers.

De start van een politieke rel in Gent. Opnieuw gaat het over de bouw van het voetbalstadion. Weer gaat het over de tijd met Optima. In 2008 werd gestart met de bouw van een stadion voor veertigduizend toeschouwers. In die periode werd een fundering van achthonderd heipalen in de grond geklopt. Dat stadion kwam er nooit. De werken waren weggesmeten geld. De onkosten werden weggemoffeld, maar duiken nu op. Onze stadsbestuurders proberen te doen alsof zij er niets mee te maken hebben. Het spook van het voetbalstadion zorgt voor zenuwachtigheid in het stadhuis.

Boekhoudkundige kunstgreep

Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf (Sogent) heeft een dochteronderneming, NV Buffalo. Deze nv is een radertje in de constructie opgezet bij de bouw van de Ghelamco-arena. Het diende om fondsen van de stad door te sluizen naar de eigenlijke bouwheer, de cvba Arteveldestadion. Het was ook NV Buffalo die de skybox beheerde en de rekeningen betaalde wanneer schepenen er gasten ontvingen. Dat leidde tot een vorig schandaal.

Sami Souguir, de nieuwe voorzitter van Sogent, wil komaf maken met de constructies uit de periode-Termont. Hij besliste de NV Buffalo op te doeken. Het diende toch tot niets meer, zo leek het. Maar in de boeken van de vennootschap staat een verlies geparkeerd van meer dan drie miljoen euro. Het had dus wel een functie, namelijk dit verlies uit de boekhouding houden van het moederbedrijf Sogent (en dus ook van de stad). Het duikt in de boekhouding op in 2015, toen Groen al meebestuurde. Wat wisten de leden van het huidig stadsbestuur hiervan? Het zou een gevolg zijn van die eerste werken – meer dan tien jaar geleden – maar niemand kan uitleggen hoe het precies in elkaar zit, noch bij Sogent, noch bij cvba Arteveldestadion. Schepen Souguir (Open Vld) is er niet mee opgezet, en terecht. Hij eist uitleg van zijn voorgangers. Vandaar de aangetekende brief, verzonden door het bestuur van cvba Arteveldestadion, aan ex-bestuurders Resul Tapmaz en Christophe Peeters.

Die laatste is uitgerekend de man die verwacht had zelf opnieuw schepen en voorzitter van Sogent te worden, maar op de valreep opzijgeschoven werd door Souguir. Nu Peeters niet meer aan de touwtjes trekt, vallen er lijken uit de kast. Al is hij niet helemaal uitgespeeld. Onlangs werd hij voorzitter van Farys. Een mooie positie om de potjes dicht te houden over de rol van die watermaatschappij (voorheen TMVW) als geldschieter en stroman in de voetbaltempel.

Afrekenen met de affaires

Souguir probeert orde op zaken te stellen. Dat blijkt ook nog uit een dading die hij afsloot met een voormalige directeur van Sogent. De man in kwestie speelde jarenlang een grote rol in alle grote projecten van de stad, inclusief het hele stadionverhaal. Als geen ander weet hij hoe de zaken in elkaar zitten. Een goed jaar geleden viel hij echter in ongenade bij Christophe Peeters en werd ontslagen. Hij legde zich daar niet bij neer en spande een reeks rechtszaken aan. Souguir is erin geslaagd met de man tot een vergelijk te komen. Sogent betaalt hem een mooie vergoeding, hij zal allicht op zijn beurt beloven te zwijgen. Dat probleem is opgelost. Ook Farys wordt strakker aan de leiband gelegd. Farys beheert de Gentse sporthallen en zwembaden. Het schepencollege stelde een afsprakennota op met duidelijke regels. De maatschappij wordt verplicht een duidelijk financieel plan te maken voor de komende jaren en geregeld te rapporteren, ook aan de gemeenteraad. Alvast een stapje in de goede richting.

Het is te gemakkelijk de NV Buffalo-affaire af te doen als een vete onder liberalen. Het gaat om een wissel van de macht. In zijn pogingen om de teugels in handen te nemen, komt Souguir onvermijdelijk in botsing met de vertrouwelingen van Termont, en dus ook met Christophe Peeters. Peeters is een van de laatste spilfiguren uit het Gentse “ons kent ons netwerk”. Hij streek tijdens de vorige legislatuur hoge vergoedingen op bij Publipart en EDF Luminus. Hij was betrokken bij alle affaires maar kwam er jarenlang goed mee weg. De kiezer heeft hem er niet voor afgestraft. Nu komt de rekening misschien alsnog. De gemeenteraad van september dreigt een confrontatie te worden tussen de twee liberale hoofdrolspelers, aangevuurd door de oppositiepartijen. Afwachten of raadslid Christophe Peeters komt opdagen, of eerder kiest voor een strategische afwezigheid.

De kat van Guy

De weddenschappen zijn open. Komt Guy, “Europe man”, naar de Gentse gemeenteraad deze maand, of stuurt hij opnieuw zijn spreekwoordelijke kat?