Sinds maandagavond is een nieuwe Franstalige tv-zender in de ether: LN24. Die brengt de hele dag door nieuws. Een jonge groep journalisten wil de concurrentie aangaan met de stoffige RTBF en de hijgerige RTL. Eenvoudig wordt dat niet.

De grote vakantie is gedaan en dat betekent dat de tv-zenders uit hun zomerslaap ontwaken. Aan Franstalige kant verandert vanaf nu een en ander. Het meest recente nieuwsfeit was de terugkeer van RTL-nieuwscommentator Alain Raviart als woordvoerder van de cdH. Raviart was al eens woordvoerder van de centristen, ten tijde van Joëlle Milquet. De voorbije jaren raakte hij vooral bekend als één van de drie ‘chroniqueurs’ in het zondagprogramma op RTL-TVI ‘C’est pas tous les jours dimanche’. De man ging er vaak tekeer tegen de Vlamingen en N-VA’ers in het bijzonder. Raviart, bekend voor zijn losse handjes, liep steevast rood aan wanneer hij het over ‘racisten’ en ‘fascisten’ had. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar haalde hij zwaar uit naar Franstaligen die in de Vlaamse Rand rond Brussel op een N-VA-lijst stonden en openlijk pleitten voor het gebruik van het Nederlands. Net geen nazi’s voor Raviart. Vraag is of dit woelwater bij de zwaar geplaagde en gemarginaliseerde cdH resultaat zal kunnen boeken.

4,5 miljoen euro

In elk geval zullen veel Franstalige tv-kijkers wat blij zijn dat Raviart van het scherm verdwijnt. Zijn agressieve houding in het zondagdebat dat door de in Vlaanderen bekende Christophe Deborsu wordt aangestuurd, is men meer dan beu. Net als de hijgerige aanpak van RTL/TVI wanneer het over actualiteitsthema’s of politiek in het algemeen gaat. De kijkcijfers dalen, zeker voor de nieuwsuitzendingen. Idem bij de openbare omroep RTBF, die meer nog dan de VRT een verlengstuk is van links politiek Wallonië. Bij de RTBF zet de PS de lijnen uit. Zo kreeg PS-voorzitter Elio Di Rupo het voor de verkiezingen van 26 mei gedaan dat Raoul Hedebouw niet mocht deelnemen aan een tv-debat, “want hij is geen partijvoorzitter”. PTB/PVDA-voorzitter Peter Mertens verkoos die avond de studio van Terzake (VRT).

Walen kijken om die redenen liever naar het journaal op de Franse zenders TF1 en France 2. Om dat ongenoegen te capteren, is sinds 2 september een nieuwe Franstalige tv-zender gestart. Le News 24, of LN24. Trouwens, die is via Telenet ook in Vlaanderen te bekijken. Bedoeling is om de hele dag door nieuws te brengen op een vlotte en objectieve manier. De journalisten zijn allemaal dertigers en ze spiegelen zich aan CNN in de Verenigde Staten en LCI in Frankrijk. LN24 wil zich verankeren in het Franstalige medialandschap. En daar is geld voor. LN24 start met een kapitaal van 4,5 miljoen euro, aangeleverd door Belfius Insurance, de bouwgroep Besix, een fonds van de Waalse ondernemer Jean-Pierre Lutgen (broer van ex-cdH-voorzitter Benoît) en de Brusselse uitzendboer Gilles Daoust. De ambities zijn er maar ze zijn beperkt: break-even binnen twee jaar en 1 tot 1,5 procent marktaandeel. Dat is niet veel, maar voor een zuivere nieuwszender mag de lat blijkbaar niet te hoog worden gelegd.

Onkelinx

LN24 wil de stoffige RTBF en de vaak sensatiebeluste RTL counteren. Daarvoor rekent het op de twee nieuwsbazen van de zender, Joan Condijts en Maxime Buxant. Condijts is de voormalige hoofdredacteur van de Franstalige beurskrant L’Echo. Martin Buxant werkte ook voor de zakenkrant en had tot een tijdje geleden een ochtendprogramma op de radiozender Bel RTL. Van Buxant is bekend dat hij dicht staat bij MR-kringen. Hij schreef ooit de biografie van toekomstig Europees Commissaris Didier Reynders.

Bij LN24 moet de jeugd domineren. Geen oude knarren. Al worden wel twee politieke experts uit een ander tijdperk opgevoerd om de actualiteit te analyseren: Louis Michel (MR) en Laurette Onkelinx (PS). Dat zal misschien meer kijkers afschrikken dan aantrekken.

De zender zal via de rubriek ‘Vu de Flandre’ ook dagelijks aandacht besteden aan wat in Vlaanderen gebeurt. Daarvoor doet men een beroep op Vlaamse journalisten. Onder anderen Jan De Meulemeester, Wouter Verschelden (Newsmonkey), Bart Eeckhout (De Morgen) en Alain Mouton (Trends) staan geprogrammeerd.