Als we een zaak kunnen leren uit de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd, dan wel dat dit geen te kopiëren voorbeeld mag zijn voor een Vlaamse strategie. De Catalanen verklaarden zich twee jaar geleden onafhankelijk, waarna de Spaanse overheid keihard optrad. Enkele Catalaanse leiders werden opgesloten, anderen werden in ballingschap gedwongen.

De Catalanen hebben weinig middelen om te protesteren: op straat komen, zingen en protesteren,… Ze kunnen staken, maar daarmee schaden ze enkel hun eigen economie, net zoals de bezetting van de luchthaven enkel schade zal berokkenen aan de toeristische sector. Met andere woorden: ze mogen doen wat ze willen, het zal allemaal geen indruk maken op Madrid. We weten ondertussen dat de Catalanen niet veel steun moeten verwachten van de Europese Unie. En ook de Belgische regering en de Belgische partijen hebben de voorbije twee jaar vooral de andere kant opgekeken.

Waar is de tijd dat Louis Michel, in 2001, als minister van Buitenlandse Zaken, de oproep lanceerde om niet meer te gaan skiën in Oostenrijk. Dat was enkel en alleen omdat de radicaal-rechtse FPÖ was toegetreden tot de Oostenrijkse regeringscoalitie. Maar in verband met Spanje en Catalonië wordt angstvallig de andere kant opgekeken, wat in feite neerkomt op een feitelijke erkenning van de Spaanse strategie. Hoe anders reageert Europa, “Mister Europe” Guy Verhofstadt op kop, als het over interne zaken gaat in Polen en Hongarije, twee landen met een eerder conservatieve regering aan de macht. Dan moeit Europa zich wel.

Linkse strijd

Weet ook dat de Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid vooral gedragen wordt door de progressieve partijen, ook door de extreemlinkse partijen. Het is een feit dat onze linkse vrienden in Vlaanderen maar niet kunnen begrijpen.

Stel dat het Vlaams Parlement morgen de onafhankelijkheid uitroept. Hoe zullen de federale overheden, Justitie (belgische rechters), Binnenlandse Zaken (belgische politie), Landsverdediging (belgisch leger) reageren? Wat zal de houding zijn van de belgische adel, het hof, het VBO, en de collaborateurs bij sp.a, CD&V, Open Vld en Groen? Ik maak me geen illusies: Tom Van Grieken en Bart De Wever zullen rapper achter de tralies zitten dan u denkt. Met goeddunken van Europa.

En dan zeggen dat de Catalanen het als minderheid durven opnemen tegen het Spaanse overwicht. In ons land is het de francofone minderheid die de lakens blijft uitdelen.

Dus, beste Vlaamse onderhandelaars, leg de lat zeer hoog. Maak het water diep en de kloof heel breed. Laat de transfers opdrogen. Dan, en alleen dan, zal het de Franstaligen duidelijk worden dat dit land maar in één richting kan evolueren. En bovenal: hou de rug recht!