Verleden week vierde een of ander wicht uit Laken op kosten van ‘t algemeen haar achttiende verjaardag, en dat moesten we allemaal geweten hebben. Welke fenomenale prestatie zij precies geleverd heeft om zoveel aandacht te verdienen, is ons niet helemaal duidelijk, maar het moet werkelijk iets buiten categorie zijn, afgaande op de lange stukken in de kwaliteitspers.

Haar verjaardagsfeestje werd trouwens ook rechtstreeks op televisie uitgezonden, en dat niet alleen op de commerciële zenders, waar ze per slot van rekening op eigen kosten zo onnozel mogen doen als ze willen, maar ook op de openbare omroep. En nog was het niet genoeg voor opperprogressief Marc Reynebeau in De Standaard.

Want zie, wat had zijn oog opgemerkt? Dat men op RTL en RTBf al een uur voor de start van de plechtigheid op antenne was gegaan met allerlei voorbeschouwingen, en bij VTM toch nog een half uur op voorhand, maar dat de VRT al met tien minuutjes aan voorbeschouwingen toekwam. Wat een schande! Bovendien had de VRT het niet nodig gevonden om enkele reporters ter plaatse te sturen – om wat te doen? -, laat staan vervolgens nog wat meer zendtijd vol te leuteren met nog een portie nabeschouwingen. En Marc Reynebeau zou Marc Reynebeau niet zijn, als hij er niet meteen de kwade hand van de N-VA in had gezien, “de nieuwe broodheren van de openbare omroep”.

Kleine correctie, Marc Reynebeau: die ‘nieuwe broodheren’ van de openbare omroep zijn precies dezelfde broodheren als die van de afgelopen vijf jaar: N-VA, CD&V en Open Vld. Dat was alvast een kleine misser. Maar ten gronde: hoe progressief moet je zijn om een rechtstreekse uitzending van een uur plus tien minuten voorbeschouwingen voor een non-event als de achttiende verjaardag van een kroonprinses te duiden als republikeinse propaganda?

Het verschil tussen de N-VA en Marc Reynebeau is dat de N-VA helemaal niet vraagt dat de VRT zou verworden tot een rechts-republikeins propagandakanaal, maar eindelijk een beetje objectief en neutraal zou beginnen berichtgeven. Voor Marc Reynebeau is dat natuurlijk een brug te ver: hij zou de VRT willen behouden als het links-belgicistisch propagandakanaaltje dat het vandaag is. Veel meer dan een zure ‘houd de dief’-schreeuw is zijn kritiek dus niet.