Vrijdag 29 november is het Black Friday. Het is een dag waarop winkeliers grote kortingen aanbieden. Het fenomeen kwam enkele jaren geleden overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Omdat er soms heel grote kortingen gegeven worden, komt het in sommige winkels tot een ware overrompeling, wat in bepaalde gevallen leidt tot vechtpartijen. Maar er is een nieuw fenomeen op komst. Twee weken geleden werden in Antwerpen een zeventiental jongeren opgepakt. Zij waren van plan om winkels op de Meir te gaan plunderen. En met Black Friday in het vooruitzicht, vreest de Antwerpse politie voor een herhaling.

Ook in Brussel worden maatregelen genomen. Daar werd al enkele weken geleden de winkel van JD Sports in de Nieuwstraat geplunderd. Maar het zijn geen alleenstaande feiten: ook in Rotterdam staat de politie paraat. De voorbije weken werden ook in deze Nederlandse stad tientallen ‘jongeren’ opgepakt. Ze hadden bivakmutsen en messen op zak. De jongste arrestant was 11 jaar oud. De ‘jongeren’ in Rotterdam hadden het eveneens gemunt op winkelketen JD Sports.

Drie weken geleden werd een winkel van JD Sports al door een 20-tal ‘jongeren’ geplunderd in Amsterdam. Daar werd het personeel met messen bedreigd. Ook in Londen en Luik deden er zich plunderincidenten voor. Niet toevallig gebeurde de plundering in Londen in de wijk Tottenham, de plaats waar in 2011 hevige rellen en plunderingen uitbraken die nadien naar verschillende Britse steden uitdijden.

Oh ja, UNIA laat ons niet toe om het begrip ‘jongeren’ nader te omschrijven. Maar u weet wel wie er ‘etnisch geprofileerd’ wordt.