Interview Peter Velle (jihadexpert en ex-moslim)

Bij de jongste verkiezingen in mei jl. geraakte Sihame El Kaouakibi verkozen in het Vlaams Parlement. Sihame El Kaouakibi is de oprichtster van de multiculturele dansgroep Let’s Go Urban. Sihame werd binnengehaald door Bart Somers. Vraag is of Open Vld zo de weg vrijmaakt voor het salafistisch gedachtengoed in het parlement. ‘t Pallieterke sprak hierover met Peter Velle.

Peter Velle is een ex-moslim, voormalig informant van de Belgische Staatsveiligheid en jihadexpert. Hij volgt nog steeds de radicale moslims en hun gedachtengoed. Hij maakt zich grote zorgen omtrent de infiltratie van het salafisme in onze politiek.

Hoe legt u de link tussen Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi en de salafistische islam?

Peter Velle: Wel, de hechte band tussen Sihame El Kaouakibi en haar broer Said is bekend, maar tezelfdertijd verontrustend. Said is de voorzitter van de salafistische organisatie Al Mawada. Al in 2011 waarschuwde ik in Gazet Van Antwerpen voor de praktijken van deze radicale islamclub. Toen werd de Saoedische jihadprediker Mohamed Al-Arifi naar ons land gehaald. Said beweerde in de krant dat Al-Arifi een gematigde en liberale moslim is die opkomt voor zwakkeren in de samenleving, vrouwenrechten en burgerparticipatie. Een grove leugen! Deze prediker roept immers openlijk op om ongehoorzame vrouwen te slaan en ronselt moslimjongeren voor de gewapende jihad. Media lachten met mijn waarschuwingen en traditionele politici negeerden me doodleuk. Ik was in hun ogen een onruststoker, fantast en islamhater. Enige tijd later kwam het Britse Channel 4 met een schokkende reportage. Onderzoeksjournalisten hadden ontdekt dat diezelfde Mohamed Al-Arifi jonge moslims ronselde in Groot-Brittannië voor islamitische terreurgroep IS in Syrië. In 2014 mocht hij Groot-Brittanië niet binnen omwille van zijn uitspraken.

Said El Kaouakibi zou dus een overtuigde salafist zijn, maar dat zegt toch niets over zijn zus Sihame?

Dat klopt. Maar Sihame roept bijvoorbeeld op tot het opheffen van het hoofddoekenverbod in ons onderwijs. Mij lijkt dat duidelijk ingefluisterd door haar broer Said. Hij voert al langer met zijn organisatie Al Mawada campagne tegen een hoofddoekenverbod in scholen. Wat vele mensen niet weten, is dat de radicale beweging Jongeren Voor Islam (JVI vzw) de voorloper was van datzelfde Al Mawada. Meer nog, Said El Kaouakibi staat in de oprichtingsstatuten van JVI. Vanuit die laatstgenoemde club is dan weer het beruchte Sharia4Belgium ontstaan. Het waren dan ook sharia-militanten die op agressieve wijze ongesluierde moslimmeisjes terroriseerden aan de schoolpoort.

Met “Let’s Go Urban” heeft Sihame toch een progressief project uit de grond gestampt? Dans, theater en dergelijke komen hier aan bod. Bedoeld om jongeren van straat te houden en een betere toekomst te geven. Hoe valt dit te rijmen met het salafisme?

Let’s Go Urban is inderdaad een heel populair project. Onder meer Karel Van Eetvelt (CEO van bankenfederatie Febelfin en vroegere topman van UNIZO), Peter Claes (een van de topmannen van VRT) en Paul De Knop (oud-rector van VUB) zijn laaiend enthousiast over Sihame en “Let’s Go Urban”. Alles wordt bovendien ook ondersteund door onze politiek. N-VA-politici Zuhal Demir en Nabilla Ait Daoud toonden hun bewondering voor de positieve invloed die Sihame zou uitoefenen op jongeren. Ook Groen-boegbeeld Meyrem Almaci en sp.a-politica Kathleen Van Brempt haalden de loftrompet boven. In 2013 noemde toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom diezelfde Sihame een voorbeeld en kompas voor onze jongeren, terwijl Sihames broer Said door de Belgische Staatsveiligheid al jarenlang werd beschouwd als berucht salafist.

De Stad Antwerpen investeert ook stevig in het Urban Center op het Antwerpse Kiel. Maar er wordt niet enkel gedanst. Uit de schijnwerpers fungeert het zogenaamd paradepaardje ook als uitvalsbasis van salafisten. Zondag 15 december strijkt in datzelfde Urban Center de salafistische organisatie Dyaa neer. Deze Nederlandse moslimradicalen organiseren er dan een vrouwendag voor moslima’s met psychische problemen. Op sociale media wordt echter ook aangekondigd dat er op die dag geld ingezameld zal worden voor de opbouw van de allereerste islamitische vrouwenkliniek in Nederland. Het gaat hier om een zuiver salafistisch project dat onder meer aandacht zal besteden aan duivelsuitdrijvingen. Eén van de sprekers tijdens het evenement in het Urban Center zal Fatima El Hannouche zijn. Deze Dyaa-verantwoordelijke sprak eerder haar steun uit voor de felomstreden islamschool Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, dat door de Nederlandse veiligheidsdiensten gelinkt wordt aan jihadisten.

Tevens wordt het evenement in het Urban Center gepromoot door de Al Huda Relief Hulpbank, dat op haar beurt opgericht is door salafisten uit Turnhout. De overkoepelende vzw Al Huda Relief heeft banden met jihadpredikers. Enkele jaren geleden werd in de Turnhoutse moskee Arrahmaan geld ingezameld voor Syrië door datzelfde Al Huda Relief. Tijdens de bijeenkomst was er een rechtstreekse videoverbinding met jihadprediker Wagdi Ghoneim, die vanuit Qatar fungeerde als ‘special guest’ en fondsenophaler. Omwille van zijn contacten met terreurgroep Hamas werd Ghoneim verbannen uit de VS. Ook Groot-Brittannië, Canada, Zwitserland en Tunesië weigerden de jihadprediker verder nog toegang tot hun grondgebied. De man was er niet langer welkom omdat hij openlijk mensen aanspoorde tot terrorisme. Op YouTube circuleren er zelfs preken waarin Wagdi Ghoneim de terroristen van IS en al-Qaida verheerlijkt.

Het Urban Center krijgt 1 miljoen euro van de Stad Antwerpen. Het zou toch moeten dat de stad een beetje toezicht houdt op de activiteiten die er plaatsvinden en desnoods ingrijpt als er radicale salafisten hun opwachting maken.

U beweert ook dat een zus van Sihame El Kaouakibi ook een link zou hebben met Qatar?

Inderdaad. Fikria El Kaouakibi werkt als ‘research officer’ bij de Virginia Commonwealth University School of the Arts (VCUarts) in Qatar. Dit instituut wordt gesponsord door de Qatar Foundation, die zich focust op onderwijs, wetenschap en maatschappelijke ontwikkeling. De Qatar Foundation wordt onder meer gelinkt aan financiering van terreurgroep al-Qaida en heeft banden met terreurbeweging Hamas en de radicale Moslimbroederschap. Het is in handen van de beruchte Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani en zijn vrouw Sheikha Moza bint Nasser. Education City, dat opgericht werd in de schoot van Qatar Foundation en hiervan dus een onderdeel vormt, is een campus die antennes van verschillende internationaal gerenommeerde universiteiten en hogescholen herbergt. VCUarts is zo een van die universiteiten. In de belangrijkste moskee van Education City komen geregeld jihadpredikers spreken die bijvoorbeeld de reeds gesneuvelde al-Qaida-leider Osama Bin Laden prijzen.

Wanneer de zus van een Vlaams parlementslid werkt in zulke omgeving, dan stel ik mij daar serieus wat vragen bij. Nog enkele pittige details… Ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) onderhoudt nauwe contacten met de Qatar Foundation. Dat verklaarde toenmalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois trots in een commissievergadering in 2015. Hendrik Kockaert, die in 2015 Frieda Steurs als campusdecaan opvolgde in de KU Leuven, werd op 1 oktober 2018 gewoon hoogleraar en ‘Director Postgraduate Studies & Research’ aan de Hamad Bin Khalifa University van Qatar Foundation. Kockaert behoudt aan de KU Leuven een bepaald tewerkstellingspercentage en is nu dé schakel tussen de Leuvense universiteit en Qatarezen.

En dan te denken dat in juni 2017 het tot een diplomatieke breuk kwam tussen Qatar en zeven andere Arabische staten, waaronder Egypte, Saoedi-Arabië, Jemen en Libië. De reden van de breuk: de vermoedelijke steun van Qatar aan terreurorganisaties.

U stelt dus dat de El Kaouakibi-clan veel invloed heeft en denkt ook te weten waarom Sihame zo vliegensvlug carrière kan maken in de politiek?

Ja. Niet toevallig is kersvers Vlaams minister voor Integratie en Inburgering Bart Somers dikke vriendjes met Sihame El Kaouakibi. Ze was als het ware zijn running mate bij de laatste verkiezingen. Somers verklaarde ooit in de media dat salafisten bondgenoten zijn in de stad Mechelen. Dat kan tellen als uitspraak voor een burgemeester van een van de grootste steden van Vlaanderen. Dit terwijl onze Staatsveiligheid duidelijk laat verstaan dat het salafisme de grootste bedreiging vormt voor onze samenleving.

Zijn er concrete zaken waarvoor u vreest, nu Sihame El Kaouakibi zetelt in het Vlaams Parlement?

Dat is uiteraard nog even afwachten. Ik ben benieuwd naar haar standpunten als er voorstellen komen voor Arabische taallessen in onze scholen, gesluierde leerkrachten, nog meer verplichte moskeebezoeken voor leerlingen, enzovoort. Vergeet niet dat Sihame El Kaouakibi een belangrijke rol speelde voor Open Vld tijdens de onderhandelingen in het kader van de regeringsvorming en dat ze door de partijtop naar voren wordt geschoven als onderwijsexpert. Ik hou mijn hart vast.