Twee jonge kinderen moesten naar het ziekenhuis omdat ze zich tijdens de speeltijd prikten aan een drugsspuit. Het is al de tweede keer dat kinderen van dezelfde stadsschool zich verwonden aan een gevonden injectienaald. Het was alweer spoedvergadering op het stadhuis.

Een lagere school in de Wasstraat (dicht bij de Dampoort) gebruikt een openbaar parkje als speelplaats. Overdag spelen er kinderen. ’s Avonds hangen er junkies rond. In 2017 vonden spelende kinderen een weggeworpen injectiespuit. Te klein om het gevaar te beseffen speelden ze ermee. Drie kinderen moesten een reeks inentingen krijgen tegen mogelijke infecties en werden zes maand lang medisch opgevolgd uit schrik voor een besmetting met aids. Decruynaere (Groen), onze befaamde schepen van Onderwijs, deed toen deze ferme uitspraak: “Alle parken en speelpleinen van onze stad moeten veilig zijn om in te spelen. Voor, tijdens en na de schooluren.” Al werd er volgens onze schepen al grondig op drugsspuiten gecontroleerd in de Gentse parken, toch ging ze nog een tandje bijsteken, zeker in de Wasstraat: “Dat zal het veiligste en properste park van Gent zijn.”

Twee jaar later, hetzelfde park, dezelfde school, opnieuw vindt een kind een injectienaald. Twee kleintjes moeten naar het ziekenhuis. Als er beroering is, heeft onze burgemeester zijn antwoord klaar. Hij roept een groot spoedoverleg bijeen! Politie, gemeenschapswachten, buurtwerkers, drugscoördinator enzovoort, ze mogen zich allemaal (nog maar eens) reppen richting stadhuis. Ze steken de koppen bij elkaar (hoe meer koppen, hoe liever) en verzinnen drastische maatregelen. Er komt een algemene ‘sweeping’ van alle parken waar veel kinderen komen (let op het Engels voor extra effect). Gemeenschapswachten zullen elke dag het parkje in de Wasstraat nakijken op rondslingerende spuiten en de groendienst zal extra opletten bij het onderhoud van de parken.

Kortom, ze gaan doen wat ze twee jaar geleden al beloofden, en ook al daarvoor na incidenten in de Brugse Poort, en ook al daarvoor… Als het mijn kind was dat zich verwondde, tijdens schooltijd onder toezicht van de leerkrachten, in een openbaar park dat twee jaar geleden volgens de schepen “het veiligste en properste park van Gent” zou zijn, ik deed school, stadsbestuur en schepen een proces aan.

Burgemeester Mathias, de ijverige anti-nationalist

Onze burgemeester is niet van de actiefste. Niet tijdens de gemeenteraad waar hij zelden het woord neemt (wat een verschil met zijn voorganger Termont!) en ook niet op sociale media. Er is één onderwerp waarvoor hij een uitzondering maakt. Om zijn afkeer voor het Vlaams-nationalisme te uiten, is geen moeite hem teveel. Dan komt hij venijnig uit de hoek. Toen bekend werd dat burgemeesters een zwart-gele sjerp mogen aandoen, reageerde hij meteen: “Ik zal mijn tricolore sjerp blijven dragen. Symboliek is niet aan mij besteed. Er zijn veel belangrijkere uitdagingen in onze samenleving. Het polariseert nodeloos.”

Vorige zondag was het weer prijs. Zuhal Demir (als minister voor Toerisme) wil de Vlaamse keuken promoten en had het over haar lievelingsgerecht “balletjes in tomatensaus”. Dit is de reactie van de fiere Gentse burgervader: “Zelfs onze kookpotten worden het voorwerp van identitaire politiek om de ‘Vlaamsche’ natie te realiseren. Wat iemand eet, dat gaat niemand een ‘tomaten’-bal aan.”

Zo laat De Clercq zien wie hij werkelijk is. De progressieve en verbindende burgemeester blijkt toch maar een zeer behoudsgezind mannetje te zijn, een Belgicist uit de goede oude koninklijke koekjestrommel die Vlaanderen zijn plaats onder de zon niet gunt.

Mysterie van Guy opgelost?

Op de vorige gemeenteraad was Guy V. aanwezig. Alleen de eerste dag wel te verstaan, de tweede avond bleef zijn zitje opnieuw leeg. Waarom blijft de man toch zo hardnekkig vasthouden aan zijn mandaat als gemeenteraadslid? Daar weten we nu misschien het antwoord op. Een zoon van V. (Louis V.) dook onlangs op in de lokale politiek. Hij werd als totale nieuwkomer verkozen tot bestuurslid van de Gentse liberalen en zegt graag op de lijst te willen staan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Zou het kunnen dat Guy V. naar het stadhuis komt? Niet voor zichzelf, maar om een stoeltje warm te houden voor zijn erfgenaam?