Het federaal parket verspreidt een robotfoto van een mogelijke dader van de sabotage van kernreactor Doel 4, vijf jaar geleden. “Het gaat om een blanke man en hij droeg die dag donkere kledij en een bril.”

Op 5 augustus 2014 vond in de kerncentrale van Doel 4 een sabotageactie plaats waarbij  65.000 liter smeerolie uit een stoomturbine vloeide. Doel 4 was vier maanden buiten gebruik en de economische schade liep op tot 100 miljoen euro.

De actie was gericht tegen kernenergie, nochtans de properste manier om energie op te werken. Ook het feit dat de actie erger was dan het origineel, namelijk dat er extra vervuild werd door smeerolie, en de economische schade erg groot is, doet vermoeden dat de man minstens het partijprogramma van Groen heeft gelezen. Speurders gaven ook mee dat er nog enkele dagen na de sabotageactie een indringende zure geur bleef hangen in het gebouw. Daardoor bestaat bij het parket de overtuiging dat de man zelfs een lidkaart heeft van Groen.

5 jaar onderzoek

Het onderzoek loopt ondertussen al meer dan 5 jaar, en het parket heeft nog geen dader kunnen vatten. Ondermeer omdat ze druk bezig zijn met het steeds opnieuw lezen van de chatberichten van Schild & Vrienden. Men is nog altijd aan het uitdokteren wat een meme nu precies is.

De robotfoto is van een man die door een toezichter vlak na de feiten opgemerkt werd. Hij maakte volgens de toezichter verdachte opmerkingen. Daarnaast was hij ook mager en schriel. Experts vermoeden dat hij een ernstig tekort aan testosteron heeft.

Op de camera’s van de parking is tot slot te zien dat de man opgehaald werd in de wagen van zijn mama. De nummerplaat was jammer genoeg onleesbaar.