Het einde van een jaar, altijd even een moment voor reflectie. 2019 vloog voorbij. Maar gelukkig bracht dit jaar ons een heleboel noemenswaardige films. Zoveel zelfs, dat ik ze per releasemaand even op een rijtje heb gezet. Een terugblik op 2019:

Januari


De lat werd meteen hoog gelegd met de film “Green Book”. Het waargebeurde verhaal van een buitengewone vriendschap tussen de Afro-Amerikaanse klassieke pianist Don Shirley (Mahershala Ali) en de boerse, Italiaans-Amerikaanse buitenwipper Tony Lip (Viggo Mortensen). Uitzonderlijk geschreven dialogen, subtiele humor en een genuanceerd emotioneel zwart thema. Een publiekstrekker om mee te lachen en huilen.

Februari


In februari kregen we een van de beste documentaires ooit gemaakt te zien. “Free Solo”, het bovennatuurlijke verhaal van de klimlegende Alex Hannold, die in 2017 succesvol en als eerste mens ter wereld de El Capitan (1 km hoge, verticale bergwand in Yosemite National Park in Californië) beklom zónder enige vorm van veiligheid. Veruit de meest meeslepende, zenuwslopende, bloedstollende en epische film die ik ooit heb gezien.

Maart

In maart maakten de grote blockbusters plaats voor een ingetogen pareltje van Duitse afkomst: “The Silent Revolution” (Das Schweigende Klassenzimmer). Een pakkend verhaal over solidariteit, burgermoed en vriendschap ten tijde van de Koude Oorlog die aanzet om de geschiedenisboeken in te duiken.

April

De lente van 2019 bracht ons een bijna twee uur durende spirituele reis door de ogen van de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Met Willem Dafoe in de rol van Van Gogh is “At Eternity’s Gate” een prachtfilm waarin geschiedenis, creatieve interpretaties, en volkomen verzonnen scènes samenkomen in een van de beste biografische films over een kunstenaar ooit gemaakt.

Mei

“Hotel Mumbai”, gebasseerd op een waargebeurd bloedbad, rakelt pijnlijke herinneringen op aan een serie van terroristische aanslagen waarna er in Mumbai op 26 november 2008 zeker 200 doden en 300 gewonden verspreid door de stad lagen. De film drukt ons met de neus op de feiten door de rauwe weergave en ijzingwekkende reconstructie van waargebeurde terreur. Een film die de rest van 2019 nog heeft na gezinderd.

Juni

In één klap van volslagen onbekende naar een van de meest gevierde jonge documentairemakers van 2019. Dat kreeg de jonge Bing Liu voor elkaar. Hij wist de wereld te ontroeren met zijn film “Minding the Gap”, waarvoor hij dan ook meer dan terecht een Oscarnominatie kreeg tijdens de Acadamy Awards dit jaar. Een film over skaten, niet over skaters.

Juli

Eindelijk, daar was ie dan, misschien wel de meest geanticipeerde film van het jaar: de ultra-realistische en geslaagde remake van de tekenfilmklassieker “The Lion King”, waarin alles goed zit. Van de eerste woorden van het nummer “The Circle of Life”, waarop zo magnifiek het hele dierenrijk al stampend, fladderend, kuierend en krioelend bij zonsopgang zich richting de grote rots begeeft waar zij voor het eerst hun nieuwe koning Simba mogen bewonderen, tot aan het moment dat Simba en Nala zelf hun jonge welp aan het dierenrijk presenteren. En alles daar tussenin.

Augustus


Wacht, zei ik dat “The Lion King” de meest geanticipeerde film van het jaar was? De negende, en misschien wel voorlaatste, film van groots filmmaker Quentin Tarantino zal voor velen dé film van 2019 zijn geweest. “Once Upon a Time in… Hollywood”, is het werk van een melancholische Tarantino, die niet alleen een ode en een liefdesbrief aan het Hollywood van de jaren ’60 brengt, maar ook een sprookje schreef.

September

Zo metaforisch, die Zuid-Koreaanse zwarte komedie “Parasite”, die niet voor niks de Gouden Palm op Cannes won. Spannend, komisch, intrigerend en zet ook nog eens aan tot nadenken.

Oktober

Of was toch “Joker” met Joachim Phoenix dé film van het jaar? In het superheldentijdperk anno 2019 is “Joker” een geval apart. Een parel van een film over een van de meest iconische superschurken uit de Batman-series. Een twee uur lange one-man show met Phoenix die geen seconde uit beeld verdwijnt. De film won trouwens op Cannes terecht de Gouden Leeuw, een unicum in de stripfilmgeschiedenis.

November


Matthias Schoenaerts is een gedetineerde die de kans krijgt met een rehabilitatieprogramma mee te doen waarin hij een wild paard moet trainen. Nog zo’n film over een man met zijn paard, denk je misschien, maar “The Mustang” werd een prachtige uitvoering van iets waarvan je dacht dat je er echt niet nog een versie van kon zien, maar waarbij je na deze film beseft dat er geen puurdere vorm van filmmaken is.

December

We sluiten het jaar af met de ‘feelgoodmovie’ en familiefilm “The Peanut Butter Falcon” (vanaf deze week in de zalen!) die het hart op de juiste plaats raakt en daar niet veel voor hoeft te doen. Een simpel verhaaltje, drie prachtpersonages en een betoverende setting. Fijne feestdagen!