Soms vraag je je toch af, bij het lezen van de krant, op welke planeet de meeste redactielokalen zich eigenlijk bevinden. Dat wil zeggen, we vragen het ons eigenlijk zowat elke dag af, en vaak zelfs meer dan één keer per dag ook.

Neem nu De Standaard van 5 december, met op de voorpagina de wereldschokkende vaststelling dat “ook dit jaar de Sint amper duurzame chocolade brengt”. Wat voor groene, azijndrinkende linkselaar moet je eigenlijk zijn om je daar zorgen over te maken? Als de Sint amper duurzame chocolade brengt, dan natuurlijk in de eerste plaats omdat ook tijdens de rest van het jaar de mensen niet veel interesse hebben in zulke “duurzame chocolade”. Het Sinterklaasfeest, toch in de eerste plaats een kinderfeest, aangrijpen om de lezers een slecht geweten aan te praten omdat ze geen linkse NGO-chocolade hebben gekocht, zegt toch weer veel over de ingesteldheid van de mensen die de redactie bevolken van wat ooit een krant was met het AVV-VVK op de voorpagina.

Als u dacht dat dit de enige zotternij was die De Standaard verleden week wist te produceren, bent u er trouwens aan voor de moeite. Op zaterdag bleek de redactie immers alweer met een ander wereldbelangrijk dilemma te zitten: is het wel ecologisch verantwoord om een kerstboom te plaatsen? Want ja, een echte kerstboom werd toch ergens gekapt, terwijl ook een kunstkerstboom per slot van rekening een zekere ecologische voetafdruk heeft. Voor de lezer die zich afvraagt wat het besluit was: een echte kerstboom mag, maar dan wel liefst eentje met een kluit aan, en LED-verlichting. Maar best van al is een kerstboom gemaakt uit boeken, of hout van oude pallets. We kunnen het ons al zo voorstellen, hoe de gezelligheid je dezer dagen met golfjes tegelijk over de vloer van de redactielokalen van De Standaard tegemoet komt gekabbeld bij het binnenwandelen.