Het Verenigd Koninkrijk werd opgeschrikt door een islamitische aanslag waarbij twee onschuldige slachtoffers om het leven kwamen. Zorgwekkend is dat Boris Johnson toegeeft dat meer dan zeventig terroristen vroegtijdig in vrijheid werden gesteld. De Prime Minister wil dit in de toekomst voorkomen. In volle campagnetijd kan – hoe cynisch ook – de Conservative Party allicht garen spinnen bij dit drieste geweld.

Op 8 juni 2017 vonden er parlementsverkiezingen plaats in Groot-Brittannië. Kort hiervoor, in maart van dat jaar, lieten vijf mensen het leven tijdens islamistisch geweld. Tientallen andere burgers raakten toen gewond. In de aanloop naar het Brexit-referendum kwam Jo Cox om het leven. Thomas Mair, bestempeld als een extreemrechtse activist, stak en schoot de Labour-politica dood. Nu, wederom wanneer de Britten naar de stembus trekken, wordt het land andermaal opgeschrikt door geweld. Het lijkt stilaan een gewoonte te worden.

Intimidatie en gewoonte

Twee jonge Britten, in de fleur van hun leven, stierven afgelopen week toen de achtentwintigjarige terrorist Usman Khan hen doodstak. De geradicaliseerde islamiet – die alvast bestempeld wordt als ‘verward persoon’ – kon door omstanders overmeesterd worden. Hij werd door de politie doodgeschoten. Londen werd dus opgeschrikt door een zoveelste daad van islamitisch geïnspireerd geweld.

De burgemeester van de hoofdstad, Sadiq Khan, voor zover geweten geen familie van de dader, sprak zijn ingestudeerde afschuw uit over de gebeurtenis. De burgervader stelde dat zijn stad “nooit geïntimideerd zal raken door terrorisme”. Een weinig verbazingwekkende uitspraak, voor de man die eerder nog zei dat de inwoners van Londen maar aan terrorisme en aanslagen moeten wennen, want “dit hoort nu eenmaal bij het leven in een grootstad” (sic).

Het is goed om even stil te staan bij de aanslag van 1 december en te kijken naar de beestachtige persoonlijkheid die de terrorist aankleeft. Usman Khan had het immers expliciet gemunt op jonge mensen. Hij kwam met een nep bomgordel binnen op een evenement van de Universiteit van Cambridge. Het is daar waar hij een mes bovenhaalde en de twee jongvolwassenen doodstak.

Het is niet de eerste keer dat terroristen weerloze jongeren in het vizier nemen. Of zijn we de bomexplosie bij het optreden van zangeres Ariana Grande, op 22 mei 2017 te Manchester, al vergeten? 23 personen kwamen om, honderden raakten gewond.

Veroordeelde terrorist

Wraakroepend is het verder te zien dat Usman Khan vroegtijdig in vrijheid werd gesteld. Het ging hier niet om iemand die plots ontoerekeningsvatbaar wordt en begint te flippen. Het ging hier om een terrorist die al eerder veroordeeld was en een gigantisch gevaar voor de samenleving vormde.

Links is niet verantwoordelijk voor deze aanslag, maar bij de zachte progressieve zijde mag weleens nagedacht worden over het zogenaamde maatschappelijke nut van vervroegde invrijheidsstelling. Ook Boris Johnson, die met zijn Conservatieve ministers het land bestuurt, voelt aan dat er iets moet veranderen. Niet minder dan vierenzeventig veroordeelde terroristen lopen ondertussen weer vrolijk rond op straat. De Prime Minister en zijn Minister van Justitie zitten, in volle campagnetijd, verveeld met de zaak. Boris Johnson kantte zich op televisie tegen de huidige gang van zaken: “Usman Khan werd begeleid door mentors, kon zijn mobiele telefoon en internet slechts beperkt gebruiken… maar dit was niet voldoende, het essentieel element is de vervroegde invrijheidsstelling.” De Prime Minister moest op de BBC toegeven dat er ondertussen tientallen tikkende tijdbommen vrij rondlopen. Het is juridisch quasi onmogelijk om deze mensen weer op te pakken.

Verandering wetgeving

Johnson wijst de linkse oppositie met de vinger. Het was destijds de arbeiderspartij die de wetgeving veranderde en die het mogelijk maakte om, na het gedeeltelijk uitzitten van je straf, weer vrij te komen. Al moet gezegd worden dat de Conservatieven in het afgelopen decennium dat zij bestuurden deze wet nooit hebben aangepast. Johnson laat nu weten dat hij hier verandering in wil brengen.

Bij Labour gebaren ze ondertussen van krommenaas. Volgens links is niet de vervroegde invrijheidsstelling het probleem, maar worden de veroordeelde terroristen niet afdoende opgevolgd en begeleid, eens ze de buitenlucht inademen. Labour vindt dus dat er louter sprake is van een budgettair probleem, iets wat Johnson ten stelligste betwist.

Intussen heeft Islamitische Staat de aanslag opgeëist. Al is lang niet zeker dat Usman Khan op hun aangeven overging tot zijn drieste daad. Duidelijk is wel dat de vierenzeventig voortijdig vrijgelaten terroristen momenteel extra in de gaten worden gehouden. Zondag nog werd bijvoorbeeld een dertiger in Stoke-on-Trent opgepakt. Hij werd er van verdacht een aanslag voor te bereiden. We nemen aan dat de Britse inlichtingendiensten momenteel overuren draaien.