Tijd om eens te kijken naar het recente nieuws over de gebeurtenissen die onlangs in deze rubriek besproken werden.

Maal acht

Milieu- en klimaatfronten zijn nog altijd in beweging. Half werkend Nederland stond stil toen de minister van Milieu en Wonen krankzinnige normen vaststelde om één korrel zand te vervoeren want heel het land was vervuild. Milieufanatici trokken naar de Raad van State toen her en der de hand gelicht werd met de maatregel en de rechters vonnisten dat de regering haar eigen regels moest respecteren. Inmiddels is die norm eindelijk gewijzigd. Maal twee? Maal drie? Neen, maal acht, wat bewijst dat minister Van Nieuwenhoven van D66 weer eens GroenLinks wilde overtreffen.

Uiteraard bood het mens geen excuses aan voor de schade die ze gedurende maanden had veroorzaakt. De andere coalitiepartners zwegen; temeer omdat minister-president Rutte een slag van de klimaatmolen heeft gekregen. Een paar maanden geleden zei hij dat alles geleidelijk moest gaan. Op de klimaatconferentie van Madrid vertelde hij juist het tegenovergestelde en kwam het begrip van Nederland als gidsland  en baken voor de hele wereld weer op de proppen.

Volgens de bekende opiniepeiler Maurice de Hond verliezen vandaag zowel de rechtse als de linkse liberalen minstens een derde van hun kiezers en zelfs de doortrappers van GroenLinks gaan achteruit; grotendeels ten voordele van Baudets Forum voor Democratie. Het hielp ook niet dat de pers ontdekte dat de fractieleider van Ruttes VVD een enorme som wachtgeld opstreek omdat hij niet langer minister was terwijl hij zonder één dag werkloos te zijn in de Tweede Kamer belandde, daar een riant salaris plus extra vergoedingen verdiende en nog eens duizenden euro’s opstreek voor reiskosten die hij niet had.

Marokko lacht Nederland uit

Uiteraard stroomt Nederland verder vol met gelukszoekers die proberen zich in de vetpotten te nestelen al hebben ze theoretisch geen enkele kans. Er zijn al bussen met Moldaviërs gesignaleerd. Criminele illegalen worden niet uitgezet want hun vaderland lacht Nederland in het gezicht uit met hulp van Nederlandse collaborateurs. Staatsecretaris Broekers-Knol van Asielzaken probeerde een Marokkaanse ambtsgenoot te pakken te krijgen maar dat lukte niet.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (die met die PLO-er als echtgenoot) kwam tussenbeide en loog dat er gewoon een misverstand was. Knol maakte dan maar een afspraak met de Marokkaanse ambassadeur in Nederland om het probleem van illegale stelende en rovende Marokkanen aan te kaarten. Op het laatste moment weigerde dat heerschap op de koffie te komen want Marokko vindt het wel fijn dat criminele onderdanen in Europa hun slag slaan en misschien nog wat deviezen bij hun terugkomst meebrengen. Ook raakte vorige week de reden bekend waarom twee uitgewezen Armeense kinderen vorig jaar mochten blijven hoewel hun moeder betrapt was op zeven leugenachtige asielaanvragen en ondanks een bevel van de rechter. De politiekcorrecte KLM weigerde hen terug te vliegen en de laffe toenmalige staatssecretaris ging door de knieën want de kindjes waren zo zielig.

Vrijhaven voor zware criminelen

Verder hebben in Amsterdam burgemeester en politietop beslist dat er te weinig man- en vrouwkracht is bij de wijkteams. Oplossing: rechercheteams die gespecialiseerd zijn in zware (dikwijls drugs-) criminaliteit ontbinden, de ingezamelde kennis in de vuilbak  gooien en de agenten naar de bureaus verplaatsen om papieren in te vullen. De bekende misdaadjournalist van De Telegraaf John Van den Heuvel meldde dat Amsterdam gewoon een vrijhaven is voor misdadigers die over de grond rollen van het lachen.

Wie A zegt moet ook B zeggen en dat doet ABN Amro. De bank sluit bijna 500 bankautomaten want plofkraken zijn te gevaarlijk voor de buurt en de politie heeft geen tijd om zich met deze banaliteiten bezig te houden want er moeten papieren ingevuld worden. Drugs gebruikend Nederland hapte overigens naar adem toen de burgemeester van Hellendoorn (Overijssel) Anneke Raven besliste een vergunning te weigeren aan het populaire Hardshock Festival (het hardste hardcore festival van Europa). De beslissing was gebaseerd op de drugstesten van vorige editie. Toen begon de politie na afloop met drugcontroles en na de eerste twintig was het duidelijk. Iedereen had gebruikt en wilde niettemin achter het stuur kruipen. Hoe durft ze?