De verkiezingen in Groot-Brittannië zijn voorbij. De peilingen zaten er deze keer niet zo ver naast, maar toch vermoeden we dat de uitslag als een mokerslag aangekomen is op nogal wat progressieve nieuwsredacties. Niet alleen gingen de Conservatieven er zowel in aantal stemmen als in aantal zetels op vooruit, maar Labour leed ook een zware nederlaag en de Schotse nationalisten van de SNP boekten vooruitgang.

Het spreekt voor zich dat een aantal journalisten er de dag na de verkiezingen behoefte aan hadden om hun frustratie de vrije loop te laten in hun commentaarstukken en de duiding bij de uitslagen. Dat is hun goed recht, en vermoedelijk ook wat de lezers van hen verwachten. Gedeelde smart is halve smart, zegt immers het spreekwoord, en in een krant een commentaar kunnen lezen van een gelijkgestemde helpt de nederlaag toch een beetje te verwerken.

Eén zaak is dat men treurt om een verkiezingsuitslag die tegenvalt, maar men moet anderzijds toch ook een beetje tegen zijn verlies kunnen. Blijkbaar kan dat toch nog altijd niet op links, dat een rechtse partij de verkiezingen wint zonder dat men achteraf moet duiden dat de argeloze kiezers in rechtse leugens en valse verkiezingsbeloftes getrapt zijn. Het verraadt alweer dat links graag schermt met zijn democratische ingesteldheid, maar als puntje bij paaltje komt zich maar moeilijk kan neerleggen bij een democratische verkiezingsuitslag.

Depressie

De Britse krant Metro bewees echter dat men zelfs nog een stapje verder kan gaan in de linkse waanzin. Onder de titel “How to cope if your mental health is suffering because of the election result” verzamelde één van hun journalisten een aantal tips om de post-electorale depressie te boven te komen. Met onder andere de aanbeveling dat het zelden helpt om je verdriet proberen te verdrinken, en men desnoods zelfs een bezoekje aan de dokter mag overwegen. Men moet dat blijkbaar ernstig nemen, dat sommige Britten zich op vrijdag ziek gemeld hebben op hun werk, en daarvoor misschien zelfs een doktersbriefje gekregen hebben.

Klein vraagje echter: stel dat de Conservatieven zwaar verloren zouden hebben, zou er dan ook maar één krant te vinden geweest zijn die het in zijn hoofd zou halen een gelijkaardig artikel te publiceren? En hoeveel dokters zouden bereid zijn om hun handtekening te zetten op een doktersbriefje omwille van een Conservatieve nederlaag, en daar nog mee wegkomen ook? Iemand die zich met zo’n smoes bij zijn dokter zou aanmelden, zou waarschijnlijk gewoon naar zijn werk gestuurd worden met de vermaning een beetje op te groeien, zelfs als de dokter zelf ook een Conservatief zou zijn. Wat een tere kasplantjes toch, die stoere voorvechters van de democratie van links…