Met een groep jongeren vijf weken zeilen over de oceaan, twee weken naar het Amazonewoud, verder door naar Martinique en dan nog een lange trip naar huis, goed verzorgd en ontvangen worden door iedereen op kosten van… Ja, van wie eigenlijk? En niet moeten studeren.

Niks tekort komen en onderweg onbezorgd kunnen denken en bezig zijn met je klimaatplannen. En toch durven deze luxekinderen en verwende nesten zeggen dat wij ‘hun jeugd’ hebben gestolen. Het wordt hoog tijd dat het gaat ophouden en dat ze hun cassant en dreigend arrogante taaltje voor zichzelf gaan houden.

Want het valt op dat Anuna De Wever en het Zweedse probleemkind steeds scherper en onverdraagzamer uit de hoek komen. Ze worden nukkig en lastig omdat de politici niet op hun vingerknip in de houding springen en zich niet uitsluitend gaan bezighouden met klimaatplannen en dat soort dingen. Ze gaan zelfs dreigende taal spreken, zo in de zin van “hou me tegen of ik doe een ongeluk” en “ze gaan nog last met mij krijgen”. Alsof er niets anders te doen is om de echte zorgen van de hardwerkende burger het hoofd te bieden.

Overigens, zouden de heilige Anuna en co ooit al eens nagedacht hebben over het miserabele lot van de vele honderdduizenden leeftijdsgenoten wier jeugd echt gestolen is door oorlogen, uitbuiting, misbruik, honger en politieke tirannie, en die alleen maar kunnen dromen van wat zij zich kunnen permitteren dankzij een uitgekiende machinatie van would-be-wereldverbeteraars en groen-linkse lobbyisten, die royaal gesponsord worden door een rijke elite?

O ja, Greta Thunberg is naar verluidt op weg naar de heiligverklaring wegens een heus mirakel. Daar waar de ordediensten in Madrid 15.000 klimaatbetogers telden, verkondigde zij op Twitter dat het er 500.000 waren. De wonderbaarlijke mensenvermenigvuldiging, na het met het blote oog zien van CO2. Sancta Greta, ora pro nobis! Halleluja!