Als het van de Duitse Die Grünen afhangt, komt er een CO2-taks op vlees en andere voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn. “Ook de landbouw moet haar bijdrage leveren in de strijd tegen de klimaatopwarming. Daarom moet zij betrokken worden in maatregelen om klimaatgassen te verminderen, met taksen namelijk”, aldus de voorzitter van Die Grünen.

“Een van de sectoren die niet in de Europese emissiehandel betrokken is, is de landbouw. Wij moeten klimaatgassen indijken, en dat kunnen we door landbouwproducten, met name dierlijke levensmiddelen, zwaarder te belasten”, was reeds te lezen in een voorstel van de linkse Die Grünen, midden november 2019. Hoeveel de taks moet bedragen, wist men nog niet te zeggen. Doel moet zijn om de consumptie van vleesproducten in totaliteit te doen verminderen. Want het kweken van dieren veroorzaakt “meer schadelijke klimaatgassen dan de CO2-uitstoot in het verkeer”. Een “massale reductie van de vleesconsumptie is een noodzaak”, aldus de Grünen.

In de partijbesluiten kan men verder lezen: “Wij willen graag verklaringen geven, en zetten dus alles op de vanzelfsprekendheid van vegetarisch en veganistisch eetgedrag.” In kantines en restaurants moet betaalbaar vegetarisch eten voorzien zijn, en “alternatieven voor vlees uit planten moet meer beschikbaar komen”. Voor landbouwers moeten er bovengrenzen komen voor hun dierenbestand. Voor Die Grünen moet de Duitse landbouw evolueren naar een “bio-vegane” landbouw.