65 jaar geleden tekende Jef Nys voor het eerst het figuurtje Jommeke. Tot 22 februari loopt er in het Districtshuis van Wilrijk een tentoonstelling over Jommeke en zijn geestelijke vader.

Klik op het boek om het in de webwinkel te bekijken.

Wat de meeste liefhebbers van het beeldverhaal al lang vergeten zijn – mochten ze het al geweten hebben – is dat diezelfde Jef Nys zijn eerste stappen als cartoonist en illustrator bij ‘t Pallieterke heeft gezet. Van Jef Nys zouden in ‘t Pallieterke tussen 1946 en 1956 ongeveer drieduizend tekeningen, overwegend spotprenten, verschenen zijn.

Achttien jaar was Jef Nys toen hij, alumnus van de Antwerpse kunstacademie, op een novemberdag in 1945 het aanbod kreeg om voor ’t Pallieterke te tekenen. Een jeugddroom voor Nys die uit het goede Vlaams-katholieke hout gesneden was. Met hoofdredacteur Bruno De Winter kwam het tot een jarenlange intense samenwerking.

Over de beginjaren van Jef Nys bij ’t Pallieterke verscheen bij onze uitgeverij in 2015 een boek van de hand van Tomas Verachtert. We hebben nog een twintigtal exemplaren. Het boek telt 224 blz. met een selectie van een 300 cartoons. Prijs 22 euro, verzendingskosten inbegrepen. Klik HIER om het boek te bestellen. (ISBN: 978 90 822 4431 1)

De expo over Jommeke gaat door in het districtshuis van Wilrijk (Bist 1) en is gratis te bezichtigen op dinsdag, woensdag en donderdag van 10 u. tot 20 u. en op vrijdag en zaterdag van 10 u. tot 17 u. Het is een organisatie van ’t Vlaams Stripcentrum, Ballon Media en het District Wilrijk.