De afgelopen weken werden kerststallen gevandaliseerd en of in brand gestoken in Vilvoorde, Ieper (3 keer beschadigd), Londerzeel, Watermaal-Bosvoorde, Marke, Herne, Duffel, Zondereigen.

In de meeste gevallen werden de beelden beschadigd, maar in Zondereigen en Vilvoorde stonden de kerststallen in lichterlaaie. In Zondereigen ging het zelfs om een kerststal met levende dieren. In Vilvoorde scheelde het maar een haar of de Onze-Lieve- Vrouw van Troost, die er vlak naast ligt, was mee in vlammen opgegaan. In Nederland gebeurde hetzelfde: in Moergestel, Dubbeldam (bij Dordrecht), in het Limburgse Vaal,…

Wie maakt er eens een oplijsting? Het fenomeen is niet nieuw, maar waar het jaren geleden eens uitzonderlijk gebeurde, is er nu een tendens vast te stellen. Veel kerststallen worden ondertussen beveiligd met bijvoorbeeld plexiglas en bewakingscamera’s. Bedenking van Dries van Langenhove op Facebook: “Mocht hetzelfde zo systematisch gebeurd zijn met moskeeën, het hele land stond in rep en roer.”