Persoonlijk zijn we nooit een grote fan geweest van de Amerikaanse tekenfilmreeks voor volwassenen The Simpsons. Daarvoor was de serie te druk naar onze smaak en de humor te krampachtig grappig, en dat dan nog afgezien van de duidelijk linkse stempel van de reeks.

Het is echter een teken van de tijd dat links en humor niet meer samengaan. Ook The Simpsons blijken daar niet aan te kunnen ontsnappen en dan in het bijzonder aan het alomtegenwoordige terreurregime van de politieke correctheid.

Een van de tekenfiguren in de reeks is namelijk een zekere Apu, afkomstig uit India, en eigenaar van een supermarkt. De fout die de makers van The Simpsons jaren geleden maakten, was echter dat Apu, conform het cliché, prutst met de vervaldata van zijn producten. En dat mag natuurlijk niet – enfin, toch niet het volgen van een cliché. Dat levert de serie al een tijdje heel wat kritiek op en nu heeft de acteur die de stem van Apu inspreekt, laten weten dat wat hem betreft het niet meer hoeft. De andere stemmen die hij voor zijn rekening neemt, wil hij wel nog doen, maar voor Apu zullen ze naar een ander op zoek moeten als ze de figuur in de reeks willen behouden.

Humor onder druk

De vraag is echter hoe lang een reeks als The Simpsons nog zal kunnen doorgaan. Humor is nu eenmaal vaak gebaseerd op het gebruik van clichés én het doorbreken ervan. Als dat niet meer mag, schiet er eigenlijk niet veel meer over om nog grappen over en mee te maken. Herinner u dat cartoons al een tijdje verbannen zijn uit The New York Times, wegens te kwetsend. Hopelijk hebben de makers van de reeks in de loop der jaren genoeg bij mekaar gespaard om desnoods vroegtijdig (gedwongen) op pensioen te kunnen gaan…