De Syro Malabar Kerk in de Indiase deelstaat Kerala is een katholieke kerk die onder het gezag van de paus staat. Tien jaar geleden werd de katholieke R.J. Joseph beschuldigd van godslastering en belediging van de islam, omdat hij in een boek met grammaticaoefeningen in een fictieve dialoog de naam “Mohammed” had gebruikt.

Joseph stond aan het hoofd van het departement Malayalam – de officiële taal in Kerala – in het Newman College in de stad Thodupuzha. Het boek was goedgekeurd door de kerkelijke autoriteiten, maar dat kon Joseph niet redden. Toen hij met zijn gezin in zijn auto van de zondagsmis naar huis reed, hadden zeven militanten van het links-islamitische Popular Front of India een hinderlaag voor hem gelegd. Zij sleepten Joseph uit de auto en hakten zijn rechterhand af. Hij overleefde dat, en de hand kon zelfs door chirurgen opnieuw worden aangehecht.

Zelfmoord

Die aanslag haalde omwille van zijn uitzonderlijke wreedheid hier en daar toch wel de media, zowel in India als daarbuiten. Het Popular Front koppelt islamitisch fanatisme en terreurdaden aan een links discours over sociale rechtvaardigheid, vrijheid (!) en grondwettelijke rechten. Na tien jaar ellende heeft R.J. Joseph een boek geschreven, helaas alleen in het Malayalam, over wat er na die aanslag met hem gebeurde. Het Newman College en alle katholieke instellingen in Kerala lieten hem vallen als een baksteen, omdat hij “de islam had beledigd”. Hij werd ontslagen uit het college, hij werd uit zijn huis gezet en hij werd zelfs geëxcommuniceerd.

Bovenop de financiële ellende die dat veroorzaakte, kwam ook nog een verschrikkelijk sociaal isolement. Zijn vrouw kon dat niet verwerken en pleegde zelfmoord. R.J. Joseph schrijft in zijn boek dat verraden en gedumpt worden door de kerk en de katholieke instellingen waarin hij geloofde en waaraan hij zijn leven had gewijd, pijnlijker waren dan het afhakken van zijn hand. Vele katholieken in het Westen, in Afrika en het Nabije Oosten zullen de pijn van dat verraad van de “paus van de moslims” op een andere manier ook voelen…

Stop christenvervolging! Steun onze journalistieke actie!