Jakob Kürüm draagt een gouden kruisje boven zijn donkere hemd. Hij heeft een roeping en bijt zich vast in het groeiende probleem van de christenvervolging in het Midden-Oosten en op alle continenten. Jakob is 26, volgde zijn vader op als ondernemer in de bouwsector en is lid van de Chaldeeuws-Katholieke gemeenschap in Mechelen. Deze telt 5000 zielen en twee kerken.

De Chaldeeuws-Katholieke kerk is verbonden met Rome en heeft eigen kentrekken, bijvoorbeeld gehuwde priesters. De Battelsesteenweg en de Antwerpsesteenweg zijn populaire buurten voor de Oosterse christenen in de bisschopsstad. Tijdens het avondgesprek ten huize Kürüm, bij dierenpark Planckendael, spreken vader en zoon Duits met mekaar. Junior is geboren in 1994 in Paderborn en woonde tot zijn 12 met het gezin daar, voor vader de kmo K-Lux vestigde in Muizen.

De familie Kürüm is geëmigreerd uit het dorp Hessana in het Zuid-Oosten van Turkije, een belangrijk gewest voor de christenheid. De apostel Paulus werd geboren in Tarsus, een bolwerk van de Romeinen in de noordoostelijke bocht van de Middellandse Zee. Tarsus is een bisdom sedert de vierde eeuw. Christenen die uitweken door vervolging, zochten vaak hun weg langs Oostenrijk naar Duitsland en zo naar het Westen. De Nederlandse oostelijke stad Enschede heeft een Aramese-Assyrische-Chaldeeuwse gemeenschap van 15.000 zielen.

Jakob Kürüm: “Wij zijn trots op onze eeuwenoude christelijke wortels, mijn moedertaal, het Aramees, is de taal die door Jezus werd gesproken. Ons volk heeft te lijden gehad onder de verdrukking door de Turken en de Koerden. Diefstal, moord en verminking waren daarbij gebruikelijk. Een goede jeugdvriend van mijn vader werd onthoofd omdat hij een kruis droeg. Ook mijn moeder is haar nonkel kwijt geraakt. Hij moest verplicht legerdienst gaan volgen zoals elke Turkse burger, maar toen hij zich ging inschrijven in een kazerne, hebben ze op zijn identiteitskaart gelezen dat hij christen was (dit stond bij alle christenen in hun documenten). Om deze reden werd hij brutaal in elkaar geslagen door het Turkse leger en daarna hebben ze hem in een auto gelegd en de auto van een berg naar beneden geduwd, zodat het leek alsof hij omgekomen is in een accident.”

Jakob Kürüm met de patriarch van de Aramees Syrisch orthodoxe Kerk

De genocide op de Armeniërs, uitgelokt door de Turken, in 1915, met als gevolg miljoenen doden, is bekend en internationaal fors afgekeurd. Tot razernij van Turkije overigens, dat deze volkerenmoord blijft ontkennen en negeren. De eveneens christelijke Arameeërs-Assyriërs-Chaldeeërs werden in dezelfde jaren ook het slachtoffer van het Turkse nationalisme en moslimradicalisme. Deze volksvernietiging is minder bekend en minder beschreven. De 3000 christenen die nu nog in Zuid-Oost Turkije leven, zijn vandaag gijzelaars van de overheid en dienen om hun uitgeweken geloofsgenoten monddood te maken. Het stelen van grond en ontvoeringen door de Koerden zijn klassieke middelen om de gemeenschap verder ten gronde te richten. De historische stad Mardin, 65.000 inwoners, is vandaag een van de bekendste plekken van de Oosterse christenen. Het oudste christelijke klooster ter wereld, Mor Gabriël, uit 397, met twee monniken en vijftien nonnen, ligt in de provincie Mardin.

Jakob Kürüm: “Ik heb het altijd in mij gehad om op te staan tegen de christenvervolging en onze familiale en nationale geschiedenis is daarbij een bron. Ik las boeken, snuisterde rond op internet, voerde gesprekken met leden van de Aramese-Assyrische-Chaldeeuwse gemeenschap in België en elders. In Turkije zelf ben ik nooit geweest, alhoewel ik een Belgische identiteitskaart heb. Naar Irak en Syrië reizen, waar ook volksgenoten in armzalige omstandigheden leven, zou ik wel aandurven. Wij worden in de gaten gehouden door de Turkse ambassade in Brussel, die haar verklikkers heeft in de Turkse diaspora. Tussen mijn 17 en 24 jaar was ik eerder een lauwe christen, maar ik ben sedertdien zeer gelovig geworden en koester een mystieke band met Christus. Leven voor geld alleen zou mij niet meer voldoen. Ik heb de roeping om op te komen voor mijn verdrukte geloofsgenoten. Ik wil een stem voor de verdrukte christenen wereldwijd worden, een stem die ons volk niet had in tijden van vervolgingen.”

Stop christenvervolging! Steun onze journalistieke actie!