Een jaar lang draait in Gent alles om de kunstenaar Jan van Eyck en zijn meesterwerk “Het Lam Gods”. Wie de stad bezoekt zal er niet naast kunnen kijken. De grote Van Eyck-tentoonstelling in het Gentse Museum voor Schone Kunsten is geopend. Daarmee is het Van Eyck-jaar ingezet.

Mis de kans niet om de werken van de grote meester te zien. (Let op, kaartjes voor het MSK moet je op voorhand via het internet kopen.) Musea van over de hele wereld hebben werken in bruikleen gegeven. Madrid, Roemenië, Wenen, Los Angeles,… maar er zijn ook op andere plaatsen werken te zien. Van “Het Lam Gods” hangen enkel de zijpanelen op de tentoonstelling. Om het grote middenpaneel te zien in al zijn kleurenpracht, moet je naar de Sint-Baafskathedraal. Ook het werk “Madonna met kanunnik Joris Van der Paele” is niet in het MSK te zien. Dat is in Brugge in het Groeningemuseum gebleven. Het wordt de blikvanger op de tentoonstelling “Van Eyck in Bruges” (vanaf 12 maart). Zo hopen ze in Brugge een graantje mee te pikken van de belangstelling voor hun stadsgenoot.

Trots op Vlaanderen

In Gent wordt veel verwacht van het Van Eyck-jaar. De stroom van toeristen moet vele kassa’s doen rinkelen. Onze burgemeester en schepenen stralen van trots nu hun stad internationaal in de schijnwerpers staat. De verdienste hiervoor ligt echter niet bij het stadsbestuur, maar wel bij de Vlaamse regering. Het is Geert Bourgeois, toen nog minister-president, die de rijke Vlaamse schilderkunst als toeristische troef uitspeelde met drie themajaren voor de schilders Rubens, Bruegel en Van Eyck. Gentse politici staan wat graag mee op de foto bij elk Van Eyck-evenement. “Fier op Gent” is hun slagzin. Laat ons hopen dat ze door het Van Eyck-jaar ook een beetje ‘trots op Vlaanderen’ worden.

Vilvaldi

Federaal is Vivaldi-coalitie de naam voor een monsterverbond van groen, rood, oranje en blauw. Dat hebben we in Gent al sinds januari vorig jaar, maar het Gents stadsbestuur doet niet denken aan de mooie muziek van Vivaldi. De ploeg van de Botermarkt straalt geen harmonie uit en ook geen daadkracht of enthousiasme met levendige ritmes en mooie melodieën.

Ze lijkt meer op die zwemmende eendjes die maar wat ronddobberen. Of op een stelletje ganzen dat naar elkaar sist en hapt. Want ze zijn niet lief voor elkaar. Er was al van meet af aan ruzie achter gesloten deuren, maar sinds de gemeenteraad van januari wordt er ook in alle openheid gekibbeld.

Bij Open Vld groeit de ontevredenheid over hun rol als knechtje van Groen. Ze willen van dat imago af. Nog ongelukkiger is sp.a. Het is voor de socialisten bijzonder moeilijk om het verschil te maken. Groen voert een links beleid. Wie heeft dan nog socialisten nodig? Linkse stedelingen stemmen Groen. Extreem linkse mensen stemmen PVDA. Sp.a is een overbodige partij geworden. Neem daarbij dat Groen geen moeite doet om zijn coalitiepartners wat te gunnen. Gesterkt door zijn zetelwinst in 2018 bestuurt Groen de stad arrogant, alsof er alleen maar groene kiezers in Gent wonen. Onze burgemeester lijkt niet in staat om zijn college in de hand te houden. Het zal nog flink botsen op het stadhuis.