Ook onder de nieuwe Oostenrijkse regering van christendemocraten en groenen zal het land niet tot het VN-migratiepact toetreden. “De richting van Oostenrijk in dit vraagstuk zal absoluut onveranderd blijven”, aldus de Oostenrijkse minister voor Europa, Integratie en Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, in een gesprek met het nieuwsagentschap Apa.

De 51-jarige Schallenberg is een partijloze diplomaat die vrij dicht bij de christendemocraten staat. Reeds onder de overgangsregering van kanselier Brigitte Bierlein leidde hij het ministerie van Buitenlandse Zaken en weigerde toen al de door de EU geëiste vluchtelingenverdeling te volgen en te ondertekenen. “Dit is voor mij de verkeerde weg, want het biedt alleen mensenhandelaars bijzondere voordelen. Net die mensenhandel moeten we eigenlijk zo snel als mogelijk lamleggen en opbreken, en dat zal niet lukken als we personen die ergens illegaal op een strand in Europa aan land komen, onder ons verdelen”, liet Schallenberg reeds meermaals optekenen.

Op de Algemene Vergadering van de VN in december 2018 stemden 152 landen voor het VN-migratiepact, daaronder Duitsland. Oostenrijk en 11 andere landen onthielden zich en 5 landen stemden tegen. Wat in Oostenrijk, met de groenen mee aan de stuurknuppel, mogelijk is, zien we nog niet onmiddellijk gebeuren in België. Al weet je nooit met zekerheid of Kristof Calvo bereid zal zijn het VN-migratiepact af te wijzen in ruil voor een ministerpost in een nieuwe, Belgische regering…