“Verspil nooit een goede crisis,” zo klinkt het af en toe in de cenakels van de macht. En zo is het dus ook met de coronahysterie die dezer dagen door de media raast: een ideaal ogenblik om slecht nieuws te lozen, of een onpopulaire maatregel door te drukken.

Een regering die een belasting wil verhogen, komt daar nu gemakkelijker mee weg omdat alle ogen op het coronavirus gericht zijn. Maar ook slecht nieuws dat je eigenlijk niet wil delen, maar waarvan je later toch graag zou willen kunnen zeggen dat het wel degelijk openbaar gemaakt is, raak je nu makkelijk kwijt zonder dat er veel ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Statistieken over de nationaliteit van de gevangenen, bijvoorbeeld, of gegevens over de werkelijke grootte van de overdrachten in de Sociale Zekerheid. We kunnen de lezer dus alleen maar aanraden om de komende dagen en weken de artikels die niet over het coronavirus gaan met extra aandacht te lezen.

Het zou trouwens kunnen dat de Chinezen op maandag al het voorbeeld gaven. Uit nieuwe economische indicatoren zou blijken dat het coronavirus de Chinese economie zwaarder getroffen heeft dan werd verwacht. Zou natuurlijk kunnen. Maar iedereen weet ook dat de Chinese economische cijfers al jarenlang opgesmukt worden. En wat past er dan beter dan een coronacrisis om een beetje extra lucht uit de leugenballon te laten?

Corona goed voor het klimaat!

We lazen het onder meer op de webstek van de VRT, in De Standaard en in De Volkskrant: het coronavirus is goed voor het milieu en het klimaat. Het virus zorgt immers voor een economische vertraging en dat vermindert ook de vervuiling. Toch zouden we de kop van De Standaard willen uitroepen tot miskleun van de week: “Is corona beter voor het klimaat dan Greta Thunberg?” Want zover is het dus gekomen: een Zweedse tiener met een ernstige diagnose geldt tegenwoordig als de maat van alle dingen.

Dat zulke artikels niet alleen gepubliceerd raken, maar ook niet op hoongelach onthaald worden door de concurrentie, zegt wel iets over de mentale staat van de meeste journalisten. Zelfs een pandemie kan geen pandemie zijn, zonder dat even afgewogen dient te worden of die pandemie goed dan wel slecht voor het klimaat is.

Jammer genoeg kwamen we in geen van de artikels te weten hoe consequent de respectievelijke redacties zijn in hun blijdschap over het positieve effect van het coronavirus. Zo lazen we geen pleidooi om al die quarantainemaatregelen en de zoektocht naar een vaccin te staken, om De Grote Opwarming alsnog af te kunnen wenden. Zou dat trouwens geen jammerlijke nederlaag voor de biodiversiteit zijn als de mens het coronavirus een halt zou kunnen toeroepen, of zelfs uitroeien? Te gek voor woorden, zegt u? Morgen leest u het als een ernstig artikel in uw krant!

Iran en BBC ruziën over coronavirus

We hadden het er enkele weken geleden al over in deze rubriek, dat de uitbraak van het coronavirus in China ook een politiek staartje had. De ene dag werd het land in onze media nog geprezen voor zijn doortastende aanpak van de epidemie, een dag later bleek het net de pandemie mee veroorzaakt te hebben. Ook het regime van de ayatollahs in Iran heeft het moeilijk met de berichtgeving over de verspreiding van het coronavirus in het land. In het bijzonder nam het aanstoot aan de getallen die de Perzische dienst van de BBC verspreidde, want die waren een pak hoger dan de officiële getallen van de Iraanse overheid.

Na China is Iran al het tweede autoritaire regime waar Westers links graag zoete broodjes mee bakt, maar dat tijdens deze uitbraak zijn ware gezicht laat zien. Net zoals in China is de overheid in Iran desnoods bereid om het bestaan van het daglicht te ontkennen als dat past in het kraam van de machthebbers. Maar als je de Iraanse overheid nog niet eens kan vertrouwen in hun berichtgeving over een ziekte die hun eigen bevolking én hun eigen ministers treft, in hoeverre kan je ze dan vertrouwen inzake de naleving van een nucleair akkoord? Hallo, Barack Obama en Federica Mogherini? Ondertussen weten onze media nu al dat de aanpak van de coronacrisis door de regeringen van Donald Trump en Boris Johnson een ramp zal zijn, maar erg veel kritiek over de absoluut onverantwoordelijke aanpak door de Chinese en de Iraanse overheden hebben we voorlopig nog niet gelezen.

Maggie De Block verkoopt onzin over het coronavirus

We geven het toe: ze heeft nogal wat concurrentie in de federale restregering, maar ze blijft toch een van de grootste ‘miscasts’ in de regeringen-Michel en -Wilmès: de ministerin van Volksgezondheid Maggie De Block. En het lijkt wel dat, net omdat ze zelf dokter is, ze met de grootste medische onzin wegkomt in de media, zonder dat iemand haar daarop durft aan te spreken. Het zal ongetwijfeld helpen dat ze een partijkaart van de Open Vld heeft, want doe eens hetzelfde na met een N-VA-partijkaart en je wordt door de media levend opgegeten.

Neem nu haar uitspraak op zondag dat het coronavirus uiteindelijk een gewone griep zal worden. Dat is van dezelfde orde als zeggen dat de mazelen een soort van rode hond zijn. Niet dus, maar geen enkele krant of nieuwsredactie die haar ‘fake news’ wou corrigeren. Een fact check achteraf hebben we trouwens ook niet gezien.

Even ernstig is het feit dat ze op zondag het tweede geval van de coronabesmetting nog afdeed als een niemendalletje, om op maandag geconfronteerd te worden met maar liefst zes nieuwe bevestigde besmettingen. En wat Maggie De Block betreft, met uren vertraging. Probeer met zo’n ministerin maar eens een epidemie binnen de perken te houden. En opnieuw: geen enkel woord van kritiek op haar (wan)beleid in de kranten.

Het is ver gekomen als de grootste bedreiging voor de volksgezondheid in het land de minister van Volksgezondheid zelf is. Dat was trouwens eerder al eens gebleken ten tijde van de ebolacrisis. Allemaal met de medeplichtigheid van de media, die ook nu weer schuldig verzuim plegen.