Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media en Jeugd, heeft bij de Raad voor de Journalistiek klacht ingediend tegen de nieuwswebstek SCEPTR. De minister vindt dat SCEPTR zijn woorden heeft verdraaid in een artikel met de titel “CD&V neemt het op voor allochtone relschoppers”. Hij meent dat dat besluit zo schandalig is dat het moet beschouwd worden als een beroepsfout en moet bestraft worden door de Raad voor de Journalistiek.

Het artikel ging over de recente rellen in Anderlecht naar aanleiding van het dodelijke ongeval met Adil, en de reactie die minister Dalle daarover had geplaatst op zijn eigen Facebookpagina. Die reactie begon Dalle met een obligate afkeuring van het geweld tegen de politie. Daarop volgde echter een reeks beschouwingen die moeilijk anders dan als een pleidooi voor verzachtende omstandigheden kunnen gelezen worden. Hij stelt dat “sommige jongeren zich niet aangesproken voelen door de maatregelen tegen corona,” hij pleit voor “voor meer respect, begrip en medeleven… ook voor de situatie van veel jongeren” en voegt eraan toe: “Er heerst diepe frustratie, woede ook. Veel jongeren voelen zich vergeten.”

Oordeel zelf

Het artikel van SCEPTR.net had de woorden van Dalle letterlijk weergegeven. Elke lezer wordt trouwens uitgenodigd zijn eigen conclusies te trekken, want het artikel bevat een link naar de tekst van de minister. Dalle vindt het echter ongehoord dat de redacteur zijn reactie had omschreven als “het opnemen voor allochtone relschoppers.”

In principe zou de klacht van Dalle geen enkele kans mogen maken. Zijn eigenlijke woorden werden niet verdraaid. Het besluit van de journalist was duidelijk herkenbaar als diens eigen mening en was, naar de normen van de Belgische pers, bijzonder braaf.

En hopelijk krijgen we ook voor dit artikel zelf geen klacht aan ons been. De minister lijkt nogal lichtgeraakt.

SCEPTR.net is een digitale nieuwswebstek, ontstaan in de schoot van ’t Pallieterke, maar met een eigen redactie. SCEPTR krijgt geen subsidies (wat had u gedacht), maar moet roeien met beperkte financiële middelen. Wie zich ook voelt aangesproken door de klacht van minister Dalle, kan en mag SCEPTR steunen… BE39 7390 1640 4519. Alle informatie via: www.sceptr.net.