“De Belgische eenheid is nu eenmaal incompatibel met het Vlaams-nationalisme”

In een opiniestuk op Doorbraak analyseerde professor Bart Maddens de houding van de ‘belgofielen’ tegenover het Vlaams-nationalisme. Daaruit bleek zeer duidelijk dat in moeilijke tijden België en zijn adepten altijd pogingen ondernemen om het Vlaams-nationalisme te marginaliseren, uit te sluiten of zelfs compleet uit te schakelen. Het eerst ondergaat vandaag de N-VA (regeringsvorming), het tweede al jarenlang het VB (de ongeziene haat tegen een politieke stoorzender) en van het laatste getuigen volgens Maddens de ‘spooktreinen’ uit 1940, waarin naast Vlaams-nationale kopstukken ook andere ‘staatsgevaarlijke elementen’, zoals communisten, rexisten, en… Joden letterlijk werden afgevoerd.

Maddens: “In periodes van acute crisis heeft het Belgische regime de neiging om Vlaams-nationalisten uit te sluiten. Zij worden automatisch buiten de ‘nationale unie’ geplaatst. ‘Tous ensemble’, daar horen zij niet bij. Je zou kunnen zeggen dat daar een zekere logica in zit. De Belgische eenheid is nu eenmaal incompatibel met het Vlaams-nationalisme.” En als de Vlamingen daarop nu eens zouden antwoorden dat als België ons niet (meer) wil, België voor ons ook niet meer hoeft?!