Vlaams minister van media, Benjamin Dalle (CD&V), heeft deze morgen ontslag genomen. Na het uitlekken dat er onvoldoende afleveringen van Thuis zijn om het soap-seizoen vol te maken, was zijn positie onhoudbaar geworden. Viroloog Marc Van Ranst wijst ondertussen de tsunami aan besparingen aan als hoofdoorzaak van het tekort aan Thuis. Zijn federale collega, Maggie De Block (Open Vld), haalde hard uit. “Het Vlaamse niveau was duidelijk niet voorbereid op deze crisis.” Ze pleit er voor om de VRT terug naar het federale niveau over te hevelen.

Het was een duidelijk aangeslagen Dalle die het woord nam voor de verzamelde pers. “We hebben het virus onderschat en daar neem ik mijn volle verantwoordelijkheid voor. Mijn gedachten gaan uit naar onze senioren die na het verplichte thuisblijven, de behandelingen zonder voldoende mondmaskers of zelfs maar zuurstof, nu de zoveelste klap te verwerken krijgen. Ik heb gefaald en leg met onmiddellijke ingang mijn ambt neer. Ik heb u graag gediend, maar het was niet goed genoeg. Ik aanvaard uw verwijten, maar wil u met aandrang vragen om mijn gezin hierbuiten te laten.”

Met dat laatste refereerde Dalle naar het feit dat onbekenden Dalles vrouw en kinderen probeerden van de baan te rijden. Na zijn statement verliet Dalle meteen de zaal. Geen van zijn CD&V-collega’s wenste hem te steunen. Wouter Beke liet meteen Dalles lidkaart van de partij intrekken en belooft heruitzendingen voor dementerenden in de woonzorgcentra.

Viroloog Van Ranst riep op tot kalmte. “Hier verder over neuten, lost niks op. Het siert voormalig minister Dalle dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid neemt. Maar dit is natuurlijk het gevolg van jarenlang snoeien in de VRT-budgetten. Stel u voor: na de geslachtsverandering van Franky’tje werd gewoon een actrice ingezet. Ze leek niet eens op Franky. Nochtans zijn dit soort operaties voldoende terugbetaald. Maar zelfs dat klein beetje remgeld lag te hoog voor de VRT, waardoor ze wel moesten overgaan tot deze ronduit ridicule oplossing. Om dit falen te milderen, ben ik bereid om voortaan rond achten voor te lezen uit eigen werk op één. Verder blijf ik mijn reguliere afspraken met Terzake en De Afspraak afwerken.

Minister Simonneke?

Ook federaal minister van Volksgezondheid De Block reageerde furieus op het nieuws. “Als er ergens strategische voorraden van moeten zijn, dan is dat toch in dit dossier. Hoe kunnen wij als overheid mensen vragen om in hun kot te blijven als ‘Thuis’ niet meer loopt? Ik verwacht een enorme toename van ouderen in de buitenlucht na 20 uur ‘s avonds. Uitgerekend de zwaksten worden geviseerd door deze ramp. Ik eis dat deze bevoegdheid onmiddellijk aan mijn bevoegdheden wordt toegevoegd. We moeten homogene bevoegdheidspakketten hebben. Vlaanderen kan dit niet aan.”

Voor de opvolging van Dalle heeft minister-president Jambon nog geen naam gegeven. “Het verraad van Dalle heeft niemand zien aankomen. Maar we zoeken het antwoord buiten de politiek. Waarom niet: minister Simonneke of Marianne? Al vrees ik wel wat voor de background check…”