Is het u ook opgevallen hoe nogal wat media zich er een tijd lang over verkneukelden dat er in Wallonië beduidend minder gevallen van covid-19 gerapporteerd werden dan in Vlaanderen? Wat was daar in Wallonië toch aan de hand, vroegen ze met geveinsde verwondering. Het lag er vingerdik op dat men zijn ogen en oren amper kon geloven dat Wallonië deze crisis beter leek te kunnen beheersen dan Vlaanderen.

De waarheid is natuurlijk dat Wallonië zo mogelijk nog slechter testte dan Vlaanderen, en bovendien dat Wallonië als minder welvarende regio iets minder vakantiegangers naar de Alpen heeft gehad. Daardoor leek het lange tijd alsof er in Wallonië structureel veel minder gevallen van covid-19 waren, terwijl de waarheid gewoon was dat Wallonië enkele dagen achterop liep op Vlaanderen. Ondertussen heeft Wallonië Vlaanderen bijgebeend, en heeft de communautaire verdeling van de covid-19-patiënten geen nieuwswaarde meer. Met als gevolg dat de echo dat Wallonië de crisis beter wist te beheren toch nog een tijdje kan blijven hangen zonder echt tegengesproken te geworden. Ook een vorm van desinformatie, als je het ons vraagt, maar zoiets zal de Noord-Belgische media worst wezen. En een kleine fact check achteraf is dit al zeker niet waard.