Er is maar één verstandige reactie op de Chinese greep naar de wereldheerschappij en op hun misdadige coronabeleid, en dat is een boycot.

Zet de samenwerking met Chinese universiteiten stop en verstrek geen visa meer aan Chinese studenten. Dat zal de industriële spionage en de diefstal van Westerse technologie tenminste een beetje moeilijker maken. Schort de landingsrechten voor Chinese luchtvaartmaatschappijen op. Geef Chinese bedrijven geen toegang meer tot Westerse beurzen. En vooral: hef een flinke coronataks op alle Chinese producten. Dat kan het eenvoudigst via invoerheffingen.

Ook de gewone burger kan zijn steentje bijdragen door geen Chinese producten meer te kopen. Als u een handelszaak binnengaat, zeg dan op voorhand dat u géén Chinees merk wil. Het heeft geen zin Chinese restaurants te boycotten. Die worden meestal uitgebaat door kleine zelfstandigen. Maar koop geen wasmachines, computers, tv’s, elektronica, kleren, schoenen… die zijn geproduceerd in China of door Chinese bedrijven. Koop producten uit eigen land of uit andere Westerse landen. Als dat niet kan, koop dan desnoods goederen uit Japan, India, Zuid-Korea of – als u de wraak werkelijk zoet wil maken – uit Taiwan. Zolang het maar niet uit China is. We mengen ons hier niet in de discussie over het al dan niet invoeren van G5. Maar áls je het invoert, doe het dan zonder Huawei. Die Chinese vinger in de pap is gevaarlijker dan álle onbewezen theorieën over de straling die G5 zou veroorzaken.

Doelgerichte sancties

Binnen de EU kunnen politici alleen in Frankrijk echt scoren met een pleidooi voor economisch nationalisme. Subtiel gecamoufleerd protectionisme ten voordele van Franse bedrijven en Franse landbouwers valt daar in goede aarde. Maar ook in de VS is er een héél groot draagvlak voor economisch nationalisme. Niet minder dan 75 procent van alle blanke kiezers vindt het belangrijk voor producten “Made in America” te kiezen en zij zijn bereid daar meer voor te betalen. Bij de zwarte kiezers is dat zelfs 81 procent. Logisch, want in die groep werken nog veel meer mensen in de maakindustrie.

Daarmee heeft president Trump een heel sterke troefkaart in handen om de Chinezen op hun nummer te zetten. Volledig isolationisme is economische zelfmoord. Maak er geen algemene handelsoorlog van allen tegen allen van, om Hobbes te parafraseren, maar beperk de sancties tot de landen die echt gevaarlijke vijanden zijn. En China staat daarbij met stip bovenaan.