Onze medewerker Jakob Kürüm, die zijn artikels publiceert op SCEPTR en in ’t Pallieterke, kreeg meer dan een bedreiging te verwerken. Zijn artikel over een driejarig Nigeriaans meisje dat gedood werd door moslimextremisten, zogenaamde ‘Fulani-herders’, lokte heel wat reacties uit, tot en met doodsbedreigingen.

“Dat ik over christenvervolging schrijf, daar konden enkele Marokkanen uit Mechelen niet mee lachen,” vertelt hij. Zelf is Jakob een christen met Assyrisch-Chaldeeuwse roots. Zulke bedreigingen zijn op zich niet uniek. Zuhal Demir (N-VA) bijvoorbeeld is ook al meerdere malen bedreigd. Daar zijn nog mensen voor veroordeeld. In 2017, bijvoorbeeld, kreeg een 25-jarige Luikenaar 6 maanden cel en een boete van 400 euro.

“Momenteel zijn overal ter wereld antiracismemanifestaties bezig,” vertelt Jakob. “In Mechelen kreeg iedereen een antiracismesticker in zijn brievenbus. Ik merk helaas echter weinig van die campagnes. Als journalist schrijf ik vooral over de christenvervolging overal ter wereld. Daar wordt veel te weinig over gezegd. Ik voel me dus, als christen, verplicht om de waarheid te zeggen en neer te schrijven, al is die pijnlijk en zwaar, al kwetst die en al ontkennen mensen die soms veel liever.”

Familie bedreigd

Toen Jakob zijn artikel plaatste over een aanval op een christelijk dorp, waarbij een driejarige werd omgebracht, werd hij plots bedreigd. “Dat artikel werd vorige week geplaatst. Een meisje is met een machete aangevallen, dat kan toch niet verzwegen worden? Ik kreeg Facebookberichten zoals ‘vieze hoer’ en ‘ik neuk u als ik u zie’ of ‘meen je dat, wil je dat ik je neuk ofzo?’ en nog wat meer van dat soort berichten.

Die berichten kwamen van mensen die ik af en toe eens tegenkom in het Mechelse en waarvan ik weet dat ze actief zijn in zware, criminele milieus. De berichten op Facebook kan ik nog verdragen, maar ze hebben mijn ouders opgebeld. Ook mijn broers kregen een telefoontje. Mijn familie moest te horen krijgen dat ze me zouden vermoorden als ik verder blijf doen. Men probeert me blijkbaar de mond te snoeren zodat er geen nieuws komt in België over christenvervolging. Zijn christelijke levens niet belangrijk?”

Op straat lastiggevallen

Ook op straat werd hij al eens lastiggevallen door moslims. Jakob Kürüm, als overtuigde christen, draagt namelijk trots een gouden kruisje. “Wanneer ik naar de supermarkt ga om gewoon wat boodschappen te doen, hoor ik wel eens dat er ‘Allahoe Akbar’ naar mij geroepen worden. Begrijp mij absoluut niet verkeerd. Ik ken de Mechelse moslimgemeenschap over het algemeen goed. Dat zijn vaak goede mensen. Maar deze toestanden schaden hun imago en kunnen gewoon echt niet meer.”

Toch blijft hij bereid verder te doen. “Ik beschouw het als mijn plicht om over vervolgde geloofsgenoten te schrijven, om dat nieuws te brengen dat veel te vaak vergeten wordt. Zeker in tijden van grootschalige racismecampagnes, is het belangrijk niet uit het oog te verliezen dat ook christenen vaak ten prooi vallen aan racisme. Ik blijf schrijven over christengenocides en zulke gebeurtenissen. Ik laat me de mond niet snoeren door bedreigingen en zal bij de volgende bedreiging ook juridische stappen ondernemen.”

Ruben Notteboom