Een dertienjarige allochtone jongen uit een familie van drughandelaars werd ontvoerd door een bende onder leiding van Khalid Bouloudo, een islamitische extremist die oorspronkelijk tien jaar cel had gekregen wegens het verlenen van hand- en spandiensten aan terroristen die in Syrië gingen vechten. Die straf werd later omgezet in drie jaar met uitstel. In de praktijk kreeg hij dus helemaal géén straf.

Hij kreeg een aantal probatievoorwaarden opgelegd, die hij echter allemaal overtrad. Toch werd hij niet opnieuw gearresteerd. Bouloudo was niet aan zijn proefstuk toe. In 2006 was hij al eens tot vijf jaar cel veroordeeld voor terrorisme. Samen met twaalf andere mannen had hij een Belgische cel van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM) gevormd, de groep die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Casablanca in 2003 en in Madrid in 2004. En tóch zijn er nog altijd mensen die geloven dat terroristen met juridische middelen aangepakt moeten worden en dat de Belgische justitie dat kán en wil doen…

De jongen werd gevangengehouden in een huis in de beruchte wijk Meulenberg. Gewoon bij de moeder van Bouloudo. Men vraagt zich af hoe zoiets eraan toegaat in een moslimfamilie. “Ma, ik heb hier een kleine ontvoerd. Gaat gij op hem letten? En zorg dat hij zijn handen goed wast voor het eten.” Zoiets moet het zijn. In Het Belang van Limburg verscheen een artikel over de impact van deze zaak op de wijk Meulenberg, waaruit zou moeten blijken dat daar alleen brave mensen wonen, die niets te maken hebben met drugs, misdaad of terreur. Dat is een regelrechte leugen.

“Geen probleemwijk”

De socialistische burgemeester Alain Yzermans wil het woord “probleemwijk” niet uitspreken: “Dat etiket weiger ik te gebruiken. Ik hoor veel liever de term diverse wijk.” Ja, zoals Maggie de Block het coronavirus “een griepje” noemde. Maar daardoor valt er niet één dode minder… Nochtans moeten er wel degelijk twee enorme medische problemen zijn in die wijk: collectieve blindheid en collectieve doofheid. Niemand van al die brave allochtonen had ook maar iets gezien of gehoord. Fundamentalisten met duidelijk herkenbare haatbaarden reden er af en aan, maar niemand had iets gemerkt. Een kind gegijzeld? Hier?

Ze deden allemaal of ze uit de lucht vielen. Terwijl ze het anders wél opmerken als een meisje een afspraakje maakt met iemand van buiten hun gemeenschap. Dan werkt hun verstikkende sociale controle plots akelig goed. Dan zijn ze plots niet meer blind. Net zoals de inwoners van Molenbeek, die niet opmerkten dat de terrorist Salah Abdeslam gewoon in de Vierwindenstraat rondkuierde, waar zijn familie woonde en iedereen hem kende. Terwijl de opsporingsberichten met zijn foto in alle kranten en op alle tv-zenders te zien waren.

Misdaad en terreur

Meulenberg wordt al heel lang “het Limburgse Molenbeek” genoemd. De wijk is al minstens dertig jaar een broedplaats van geweld, drughandel en wetteloosheid. De wijk zat toen al vol wapens. De verkeersborden waren dikwijls doorzeefd met kogelgaten. De politie durfde er nooit komen. In 1993 werd de para Marc Bos vermoord door vijf jongeren uit Meulenberg, vier Marokkanen en een Italiaan, die onuitgenodigd op een fuif waren binnengevallen. Geen van de aanwezigen durfde getuigen. De daders gingen vrijuit en ze waren dan nog heel verontwaardigd omdat ze twee maanden in voorarrest hadden gezeten. Het zou een constante worden in alle processen tegen misdadigers uit Meulenberg: niemand wilde of durfde getuigen. Niemand had ooit iets gezien of gehoord.

In 1996 organiseerden allochtone jongeren vanuit Meulenberg een strafexpeditie naar het Stationsplein in Hasselt, waarbij zij mensen te lijf gingen, onder andere met hamers. Er vielen vijf gewonden. In het jaar 2000 werd een vrouwelijke postbode die folders van het Vlaams Blok in de brievenbussen stopte in Meulenberg door plaatselijke moslims achtervolgd en bedreigd. Ze kreeg een ondubbelzinnige waarschuwing: als ze nog brochures van het Vlaams Blok ronddeelde, “zou haar iets overkomen”.

Op 11 oktober 2013 was het nog maar eens raak in Meulenberg. Een arrestatie van een 19-jarige allochtoon voor drugsfeiten en wapenbezit leidde tot massale rellen. Eén agent werd zo lelijk toegetakeld dat hij in coma raakte met een schedelfractuur. De daders werden in beroep vrijgesproken.

En in 2015 hadden de moslimterroristen van Salah Abdeslams groep ook een voorraad wapens en explosieven verborgen in een garage, vlak bij een kleuterschool in Meulenberg. Maar in Meulenberg had natuurlijk weer niemand iets verdachts opgemerkt… En ook de burgemeester Alain Yzermans wist weer van niets. Of vond hij dat wapens en explosieven ook al geen probleem waren, maar een teken van diversiteit?