Uiteraard zijn het niet alleen rechtse politici die de coronamaatregelen overtreden. In het vorige nummer kon u nog lezen over de misstap van Dries Van Langenhove, en in het Verenigd Koninkrijk heeft de pers de klopjacht ingezet op Dominic Cummings. Ook in onze pers leverde dat dagenlang artikels op, wat duidelijk buiten proportie is. Eerder moest ook al N-VA-burgemeester Bart Maertens uit Izegem het zwaar ontgelden in de Vlaamse pers.

Linkse politici en figuren komen er gewoonlijk een pak gemakkelijker vanaf. Neem nu de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen, die de coronamaatregelen in zijn land overtreden had. Met een eenvoudige “sorry” was voor de pers de kous reeds af, en de lezer moest het zich maar zelf herinneren dat hij lid is van de Oostenrijkse groenen. In de Verenigde Staten doken er dan weer verhalen op van Democratische gouverneurs die er eerst een punt van maakten dat ze in hun staat strikte maatregelen wilden invoeren, maar die vervolgens zelf overtraden. Zo sloot de gouverneur van Nieuw Mexico ettelijke bedrijven uit voorzorg tegen de pandemie, om daarna doodleuk te gaan winkelen bij een juwelier. De gouverneur van Virginia raadde dan weer zijn inwoners aan om mondmaskers te dragen, maar vond het niet de moeite waard om dat zelf te doen bij een publiek optreden.

De hoofdvogel werd ondertussen wel afgeschoten door prins Joachim. De barbecue waarvoor Dries Van Langenhove zoveel kritiek kreeg, verbleekt vergeleken met de prestatie van deze telg van prinses Astrid. De prins bestond het immers om het vliegtuig tot in Spanje te nemen om daar een lockdownfeest bij te wonen met naar het schijnt een dertigtal feestgangers uit aristocratische kringen. De prins bood zijn excuses aan, de pers drong een dag later nog eens voorzichtig aan bij zijn ouders voor een reactie, maar eerste minister Sophie Wilmès liet op maandag weten dat wat haar betreft de zaak gesloten was. Benieuwd hoeveel kranten het zullen wagen om de komende dagen op die affaire nog eens terug te komen, laat staan er een cartoon over te publiceren!