De lezer zal het waarschijnlijk niet anders verwacht hebben: ook bij deze golf van protesten tegen de Amerikaanse politie zijn de reguliere media absoluut niet te vertrouwen. Op directe leugens zal je ze niet vaak betrappen, maar verdraaiingen en selectieve berichtgeving zijn schering en inslag.

U zal ongetwijfeld wel gelezen hebben dat George Floyd stierf door verstikking. Zo luidde het toch in de eerste berichten. Latere berichten zijn daar vager over. Maar tenzij u meeleest op onze zusterpublicatie SCEPTR, hebt u waarschijnlijk nergens gelezen dat uit de eerste autopsie bleek dat hij eigenlijk gestorven was aan een onderliggende hartaandoening.

De politieagent die ondertussen al beschuldigd werd van doodslag is blank, en zijn proces van racisme tegen zwarten werd in de media meteen al gemaakt. Alleen merkwaardig dat zo’n pertinente racist in zijn vrije tijd als buitenwipper bijkluste in een club waar ook veel zwarten over de vloer komen. En al even merkwaardig: twee van de vier agenten waren van Aziatische oorsprong, en de vierde was zelf zwart. Waren die drie dan ook antizwarte racisten?

Op zondagochtend hoorden we Björn Soenens op Radio 1 betreuren hoe de berichtgeving vooral over het geweld bij de protesten ging. Maar zelf had hij het over “protesten tegen politiegeweld,” niet over “gewelddadige protesten tegen de politie.” En over het dagelijkse geweld tegen de politie hebben we hem al helemaal niet gehoord. Overigens een fenomeen dat zeker niet beperkt is tot de VS, maar ook in Brussel maar al te vaak voorkomt.

We weten dat eigen lof stinkt, maar bij nieuwsfeiten zoals gewelddadige protesten tegen de politie in de VS of elders, kunnen we de lezer alleen maar aanraden om ook eens bij SCEPTR te gaan kijken, voor de werkelijke achtergrond en context bij het verhaal. De meeste andere mediakanalen gedragen zich in de eerste plaats als militanten van de Democratische partij en aanverwanten, en de nuttige idioten van allerlei gangsterbenden.