Hebt u in uw krant iets gelezen over het ‘fait divers’ dat zich verleden week in Dilbeek afspeelde, waarbij een jonge vader van 24 in het ziekenhuis werd geslagen door enkele Marokkanen? Het parket liet de daders gaan, overigens tot groot protest van de burgemeester van Dilbeek, maar de meeste media vonden het voorval het vermelden niet waard. Alleen bij Het Laatste Nieuws troffen we een artikel aan, naast natuurlijk de berichtgeving bij onze zusterpublicatie SCEPTR.

Over naar Frankrijk, waar de jonge Axelle enkele weken geleden 800 meter meegesleurd werd onder een auto. De jonge verpleegster was zo vermetel geweest de confrontatie aan te gaan met enkele “jongeren” die net haar hondje overreden hadden, en was voor hun auto gaan staan. Haar lichaam werd zwaar toegetakeld en ze overleefde het voorval niet. In Frankrijk leidde dit tot enkele “witte marsen”, maar behoudens een vaag berichtje bij Het Nieuwsblad, dat het over “onduidelijke omstandigheden” heeft, kwam u er in uw krant niets over te weten.

Maar het kan nog straffer. In Norsborg, niet ver van Stockholm, kwam verleden week de twaalfjarige Adriana om het leven nadat ze neergeschoten werd door een drugsbende. Het meisje liet die avond haar hondje uit en volgens de Zweedse openbare omroep SVT “bevond ze zich op het verkeerde ogenblik op de verkeerde plaats”. Je zal maar die tegenslag hebben. Maar de verklaring van Martin Lazar van de lokale politie, in een brief aan de Zweedse krant Expressen, doet wel je oren even tuiten. Volgens hem was ook de man die het schot loste een slachtoffer, want: “Al wie een gebrek aan empathie of moraal heeft, is een slachtoffer.” Originele titel van de brief: “Wij zijn allemaal schuldig aan de dood van het twaalfjarige meisje”, want vergis u niet, volgens hem was de oplossing voor het probleem het investeren van meer geld in de integratie van immigranten. Het moet zijn dat bij de redactie van Expressen uiteindelijk toch een klein lichtje is gaan branden dat dit er ver over was, want ondertussen werd de titel gewijzigd naar “Ook de ouders van de bendeleden zijn verantwoordelijk”.

In Nederland werd dan weer Bas van Wijk op klaarlichte dag op het strand doodgeschoten. Zijn ‘misdaad’? Hij had een groep mannen aangesproken die het horloge van een vriend probeerden te stelen. Het signalement dat de politie verspreidde beschrijft de dader als een man met o.m. “lichte huidskleur”, “zwarte krullen”, “mager postuur”, “sikje” en “tasje om”. Bij het bericht dat de VRT verspreidde – “toedracht van de schietpartij onbekend” – werd dat ingekort tot “een man met een sikje, een hoed en een tasje en een blauwe zwembroek”, en is het signalement van de politie niet meer dan een verwijzing naar de tweet. Bij De Standaard lieten ze de verwijzing naar de tweet wijselijk achterwege. Hoe het nu verder zat met de ware toedracht van de zaak, kwam de lezer bij de VRT noch De Standaard te weten.

Maar het is toch wel verbazingwekkend hoe schokkend deze feiten zijn – en de lijst is nog niet eens volledig! -, zonder dat ze ook maar de minste rimpeling veroorzaken in onze media, op een summier berichtje na. Mogen we trouwens stellen dat zo’n kort berichtje, dat vaak meer verhult dan informeert en zonder een update een dag later met de ware toedracht van de feiten en een correcte beschrijving van de omstandigheden, niet meer of minder is dan fake news?