De federale formatie kwam de laatste weken toch nog in een kleine stroomversnelling terecht. Het initiatief van de “drie koningen” Georges-Louis Bouchez, Joachim Coens en Egbert Lachaert zorgde ervoor dat Bart De Wever en Paul Magnette opnieuw de draad opnamen, al dan niet met de bemiddeling van Conner Rousseau. Toch ziet het er niet naar uit dat dit paars-geel zal opleveren, en blijft de federale formatie in een impasse hangen. Zou dit een kans voor Tom Van Grieken kunnen zijn om de blufpoker van de anderen finaal aan de kaak te stellen?

“Het is crimineel onverantwoordelijk om [de federale formatie] nu af te blokken,” zo liet Bart De Wever vrijdag optekenen als reactie op de nota van de Open Vld en MR aan de twee preformateurs. En hoe weinig we ook op hebben met de staat België, we kunnen hem geen ongelijk geven, want de toestand is zeer ernstig, ook voor Vlaanderen. Het is trouwens voor iedereen duidelijk welk spelletje Georges-Louis Bouchez aan het spelen is: de federale formatie zo lang mogelijk rekken, om zijn zeven federale ministers plus eerste minister zo lang mogelijk op post te kunnen houden. Als we daarvoor nog eens naar de stembus moeten, en vervolgens de federale formatie nog eens helemaal moeten overdoen, om daarna nog eens naar de stembus te moeten gaan, het zij zo voor de MR, als het allemaal maar lang blijft duren. Van een verrottingsstrategie gesproken.

De ontgoocheling Lachaert

Eén van de grootste ontgoochelingen moet daarbij zijn dat de nieuwbakken voorzitter van de Open Vld, Egbert Lachaert, dat spelletje meespeelt. Niet alleen klinkt hij zich vast aan snoeshaan Georges-Louis Bouchez, bovendien laat hij de ene dag Alexander De Croo in de pers verklaren dat de Open Vld past voor onderhandelingen over een nieuwe staatshervorming omdat het nu alleen maar over de economie kan gaan, om een paar dagen later zelf de invoering van een federale kieskring te eisen. Van een communautaire eis gesproken waar alleen maar de etiketten “belachelijk” en “tijdverspilling” op passen!

Groene jokers

In het weekend waarschuwden enkele N-VA-kopstukken Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert er al voor dat ze met vuur aan het spelen waren. In datzelfde weekend tartte Egbert Lachaert nog het lot door een tweet te liken, waarin Bart De Wever opgeroepen werd om eens met Groen en Ecolo te gaan praten, als de formatie afblokken dan toch zo “crimineel onverantwoordelijk” was. Het zou ons niet verbazen als er op dat ogenblik al contacten met de groene partijen waren, maar op maandag kregen Groen en Ecolo ook een officiële uitnodiging in hun mailbox om eens op de koffie te komen bij Bart De Wever en Paul Magnette. Die uitnodiging werd officieel niet zonder enige scepsis ontvangen, en dat kunnen we begrijpen, en wanneer u dit stukje leest weet u hoe dat gesprek uiteindelijk gelopen is.

Het fundamentele probleem van Bart De Wever en Paul Magnette is dat ze vijf zetels te kort komen om een meerderheid te vormen samen met CD&V, cdH en sp.a. De twaalf zetels van Open Vld volstaan voor een meerderheid, de veertien van MR ook, maar buiten Open Vld wil niemand MR er nog bij hebben. Ook Groen (8 zetels) of Ecolo (13 zetels) volstaan, maar DéFI (2 zetels) is niet genoeg, en PTB/PVDA (12 zetels) volledig uitgesloten. Wat blijft er dan nog over?

Achttien “constructieve” Vlaams Belang-jokers

Misschien kunnen de achttien zetels van Vlaams Belang wel een handje toesteken om ons eindelijk van die vreselijke regering-Wilmès II te verlossen? Niet dat we verwachten dat PS of sp.a die partij zouden toelaten tot de federale regering, maar wat als Tom Van Grieken zou aanbieden om zich bij de vertrouwensstemming van een nieuwe regering “constructief” op te stellen? Van de achttien zetels hoeven er slechts tien zich te onthouden (of desnoods 11 om zeker te zijn dat Jean-Marie Dedecker geen roet in het eten gooit), en een nieuwe regering kan van start.

Zo’n constructieve houding hoeft niet te betekenen dat Vlaams Belang verder ook alle voorstellen van de nieuwe regering hoeft te steunen. Maar zelfs al is het maar om de nieuwe regering een paar dagen later te doen vallen, dan zijn we in ieder geval van Maggie De Block als minister van Volksgezondheid af, in een regering van (verkeerd)lopende zaken. Het lijkt ons zo goed als onmogelijk dat PS, sp.a, CD&V, cdH of N-VA een nog onbekwamer persoon dan de dokteres uit Merchtem op die post zouden durven neer te poten.

Maar vooral zouden we het gezicht van de immer olijke Georges-Louis Bouchez willen zien, op het ogenblik van de stemming. Foetsie, al die MR-ministertjes waarvan niemand de naam kent. En blijkt dat Vlaams Belang meer Belgische verantwoordelijkheidszin aan de dag zou kunnen leggen dan de Belgo-Belgische MR – en Open Vld!

Ook bij een Vlaams Belang-stem gratis de PS erbij?

Betekent dit nu dat de boutade van Tom Van Grieken, dat wie voor de N-VA stemt, er gratis de PS bijkrijgt, niet meer klopt, omdat je die er ook gratis bijkrijgt als je voor het Vlaams Belang hebt gestemd? Neen, we denken van niet. Het is de N-VA die scheep wil gaan met de PS, terwijl Vlaams Belang alleen maar een einde maakt aan de huidige letterlijk levensgevaarlijke federale regering. En zelfs als het alleen maar is om een nieuwe regering van lopende zaken in het zadel te hijsen, valt er vanuit democratisch oogpunt wel iets voor te zeggen dat een regering met 71 zetels een pak legitiemer is dan één met ocharme 38 zetels. Dit valt dus uit te leggen aan de achterban.

Wie zal gedoogsteun weigeren?

Maar we zouden ook de reactie van de anderen wel eens willen kennen als Tom Van Grieken ons voorstel overnam. Wat met de PS bijvoorbeeld: liever in de oppositie blijven, MR aan de macht houden, en nieuwe verkiezingen uitschrijven, dan met de gedoogsteun van het Vlaams Belang tenminste van start kunnen gaan in een nieuwe regering? Ga dat toch maar eens uitleggen aan je kiezers! Idem dito voor sp.a en cdH. Van CD&V verwachten we een beetje protest voor de galerij, al was het maar omdat ze een portefeuille zullen moeten afgeven, maar geef ze de post van eerste minister (Koen Geens?), en je zal ze niet meer horen.

Van de N-VA kunnen we moeilijk een bezwaar verwachten. Zaten zij trouwens niet al eens aan tafel met Vlaams Belang? En een federale formatie nu afblokken omwille van de gedoogsteun van de verkeerde partij, zou dat dan niet crimineel onverantwoordelijk zijn?

O ja, Groen, Ecolo, DéFI en PTB/PVDA zullen ongetwijfeld moord en brand schreeuwen. De democratische broek constructief afgedaan worden door een volgens hen fascistische partij is natuurlijk geen pretje.

Aansturen op de laatste federale verkiezingen

Mogen we als Vlaams-nationalisten ook de vraag stellen of het wel betaamt dat Vlaams Belang op deze manier de patstelling voor een Belgische regeringsvorming doorbreekt, in plaats van rechtstreeks aan te sturen op nieuwe, en hopelijk de laatste federale verkiezingen? Zeker. Maar misschien is dit wel de meest trefzekere tactiek om zulke nieuwe verkiezingen op korte termijn uit te lokken. Want ook dat zouden we toch nog graag zien gebeuren: welk akkoord zal Bart De Wever met Paul Magnette kunnen afkloppen, dat hij zonder kleerscheuren door het ledencongres van zijn eigen partij kan loodsen, en vervolgens tegen 2024 (of 2023?) ook tot een goed einde kan brengen? Want dat zal toch ook iets meer moeten zijn dan vers geld voor de Franstaligen vandaag in ruil voor een belofte voor een derde fase, ergens na 2024…