Vroeg of laat moest het er wel van komen, dat een sociaal netwerk Zwarte Piet zou bannen. Het was Facebook dat verleden week met de primeur ging lopen, of toch alleszins met de aankondiging ervan. Nu moet gezegd dat de maatregel van Facebook niet specifiek tegen Zwarte Piet gericht is, maar tegen zogenaamde “blackfaces” in het algemeen. Maar het betekent wel dat als je begin december een foto van je spruit op Facebook zet waarop zo’n Zwarte Piet figureert, je riskeert dat die foto er door Facebook weer afgehaald wordt. Volhard je in de boosheid, loop je zelfs het risico dat je account een tijdje geblokkeerd wordt.

Nu kan je voor of tegen Zwarte Piet zijn, of de roetveegpiet, maar misschien is het niet slecht om even uit te zoomen naar wat hier echt aan de hand is. Want eigenlijk gaat het om een Amerikaans debat dat resulteert in een maatregel die door een sociaal netwerk aan de rest van de wereld opgedrongen wordt. Is Zwarte Piet racistisch of niet? Het maakt voor Facebook niet eens iets uit, hij moet er hoe dan ook uit.

We denken echter dat Facebook zich met deze maatregel op een hellend vlak begeven heeft. Lang gold dat de gebruikers zelf verantwoordelijk waren voor de teksten en de foto’s die ze op hun tijdslijn plaatsten en dat alleen foto’s die ingingen tegen het algemeen fatsoen verwijderd werden. Af en toe leidde dat al eens tot een discussie over een al dan niet zichtbare tepel, of een te bloot schilderij, maar wereldschokkend was het zelden.

Maar nu exporteert Facebook Amerikaanse gevoeligheden naar de rest van de wereld en dan is het maar een kwestie van tijd eer andere, en vroeg of laat ook “woke”, gevoeligheden zullen volgen. Die Amerikaanse gevoeligheden zullen niet altijd stroken met lokale gevoeligheden en dan is het maar de vraag wat Facebook daarmee zal aanvangen. De Amerikaanse gevoeligheden door de strot van de rest van de wereld rammen? Of toegeven dat de export van Amerikaanse gevoeligheden naar andere landen op zich nogal… tja… ongevoelig is? We kijken er nu al naar uit hoe Facebook zich op die manier in de nesten zal werken en hoe ze daar daarna weer uit zullen spartelen.