De coronacrisis zet al maanden maatschappelijke problemen op scherp. Dat werd vorig weekend duidelijk met de vechtpartijen en het agressief gedrag van vooral allochtonen op de kuststranden. Die hebben zoals we weten lak aan bestaande regels. Een cadeau voor partijen als Vlaams Belang en in iets mindere mate de N-VA. Verliezers in de ogen van de publieke opinie zijn de naar eigen zeggen “verbindende” politici van Groen en de Somers-flank van Open Vld. Ondanks steun van de bevriende media.

Eerst waren er 100 relschoppers, dan 50, dan 30 en uiteindelijk moesten ocharme drie leden van een Brusselse bende voor de onderzoeksrechter verschijnen omwille van hun aandeel in de strandrellen vorige week in Blankenberge. De relativering en minimalisering van de feiten was begonnen. De tv-kijker en de lezer van de dagbladen kreeg de indruk dat het in kuststeden als Oostende en Blankenberge allemaal peis en vree was geweest indien de leden van de zogenaamde Stuivenberg-bende in Brussel waren gebleven.

Dat klopt natuurlijk niet. Er is al dagen sprake van oplopende spanningen op de stranden, vooral in Blankenberge, Oostende en Knokke-Heist. En ja, zoals Blankenbergs burgemeester Daphné Dumery (N-VA) op Terzake verklaarde, het gaat voor 80 procent over allochtonen. De vechtpartijen in Blankenberge waren geen eenmalig feit. Ook in Knokke zijn er al vaak spanningen geweest. Daar komen steeds meer Noord-Fransen naartoe, onder andere dankzij de snellere verbinding via de nieuwe A11-snelweg. Ondertussen is men het vergeten, maar Brusselse families allochtonen veinsden voor het weekend een verdrinking in Oostende. Alle hulpdiensten trokken uit. Het bleek vals alarm en politie, redders en brandweer werden nog eens uitgelachen.

In Oostende staan de beelden van de grote groep dagjesmensen die opeengepropt waren in het station nog op het netvlies gebrand. Wat weinigen weten is dat veel van die dagjestoeristen niet moeten weten van de coronaregels. Ze overspoelen de stranden het dichtst bij het station. Indien ze aangesproken worden op hun gedrag (geen mondmasker, onvoldoende afstand,…) is het antwoord steevast “fuck you”, “fuck corona”, “ferme ta gueule”. Tussendoor worden vrouwen in badpak nog eens beschimpt. Verschillende Oostendenaars hadden daarover hun beklag gedaan, vooral op sociale media. De ambtenaren en medewerkers van schepenen onder hen werden tot de orde geroepen door burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). Er volgde een zwijgplicht.

Wie al die feiten op een rij zet, kan niet anders dan besluiten dat een aantal binnenlandse problemen de kust hebben bereikt. Het onhebbelijke en agressieve gedrag van allochtonen die lak hebben aan regels. Dat ze nu naar zee komen, is geen toeval. Veel binnenlandse plassen en vijvers waar in het verleden vaak problemen waren, zijn gesloten. Net als “Brussel Bad” aan het kanaal, dat omwille van corona niet doorgaat. En dan zoekt men elders goedkoop vertier. De kust is gratis.

Vlaams Belang krijgt een cadeau

De gebeurtenissen in Blankenberge en elders zijn natuurlijk een cadeau voor het Vlaams Belang. Ook al is het op veel plaatsen op de 60 kilometer lange kust veilig en rustig, de stukken strand met schorriemorrie zijn terecht een bron van ergernis. Net als het onvermogen van de politiek om dit aan te pakken. Relschoppers zorgen ervoor dat iedereen gestraft wordt die gewoon een dagje naar zee wil. Vlaams Belangers uiten terechte kritiek daarover op sociale media en krijgen daar applaus voor. Het zou verbazen dat de partij daarop electoraal niet kan kapitaliseren.

Ook applaus was er voor Daphné Dumery, N-VA-burgemeester van Blankenberge, die in Terzake man en paard noemde. Noord-Afrikanen zijn het probleem en vooral het feit dat ze geen enkel overheidsgezag aanvaarden.

De media snellen Bart Somers ter hulp

Stiller was het dan weer op de linkerflank van het politieke spectrum. Groenen Jessika Soors, Kristof Calvo en Meyrem Almaci, die elke dag een rechts en racistisch terroristisch complot menen te ontdekken, zijn spoorloos. Wel kwamen er reacties van de linkerflank van Open Vld. Sihame El Kaouakibi had kritiek op… de politie, die aan etnische profilering zou doen door mensen van Afrikaanse origine die aan de kust van de trein komen te viseren.

Kopstukken van de groen-blauwe flank kozen wel voor een flinker discours. Maar ook een belegen discours. Bart Somers en Bart Tommelein toeterden dat de daders snel moesten worden gevat en hard bestraft. Dat klopt, maar in de praktijk gebeurt dat weinig of niet. Somers kon ook niet nalaten om zijn zielige zelve te zijn door op sociale media de gewone Vlaming de les te spellen: “Men mag het gedrag van één persoon niet extrapoleren naar een volledige groep.” Daarna volgde ook het stedelijk liberale riedeltje van “verbinden” en “niet polariseren.” Weinig geloofwaardig, maar de links-liberale bende kreeg wel de steun van de media.

Volgens de VRT waren de rellen het gevolg van eb en vloed, waardoor er plots minder plaats was op het strand. Journalisten van De Standaard en De Morgen (Yves Delepeleire en Bruno Struys, die van zichzelf denken een nieuwe versie van wijlen onderzoeksjournalist Walter De Bock te zijn) focusten op de zogenaamde etnische profilering van de politie. En dan was er nog Rien Emmery, die onder de naam “Arbiter of Tweets” voor Knack op Twitter op zoek gaat naar fake news. Hij had er niets beters op gevonden dan een foto van de aartslelijke oranje blokken van Arne Quinze op de dijk van Oostende te posten met het bijschrift “Behalve de vechtpartijen in Knokke en Blankenberge zijn er nu ook beelden opgedoken van extreem sluikstorten in Oostende.” In een analyse van de linkse relativering van het strandgeweld op Twitter had meneer geen zin.