Sinds dit nieuws in Frankrijk rondging, is het de nachtmerrie van veel eigenaars: je komt na een welverdiende vakantie thuis en je kan je eigen huis niet meer in. Er zitten andere sloten in en de nieuwe bewoners (krakers) willen er niet meer uit, ze laten je zelfs niet binnen. Het overkwam het bejaarde echtpaar Kaloustian in het Franse departement Théoule-sur-Mer. Dan maar even de politie bellen, zeker?

Het liep anders dan gehoopt, want ondanks de illegale bezetting van het huis moest de gendarmerie haar onmacht toegeven om manu militari de ongewenste gasten te kunnen verwijderen. De klacht werd namelijk langer dan 48 uren na de vaststelling ingediend… De regels! Een klacht bij politie en burgemeester, een gerechtsdeurwaarder sturen, klacht neerleggen en dan wachten op het proces… Voor de eigenaars zit er niets anders op, blijkbaar, dan te ondergaan.

Tout va très bien, madame la Marquise

Hetzelfde verhaal in de Var, waar een koppel gepensioneerde Fransen niet meer in de eigen woonst kon omdat krakers de woning hadden gekraakt en ook hier de sloten hadden veranderd. “Ze hebben me dan nog eens ferm de huid volgescholden, omdat ik de eigenaar was,” aldus de gepensioneerde Fransman. Maar er is meer aan de hand, want de burgemeester zond politie ter plaatse om… de krakers te beschermen tegen mogelijke acties van buurtbewoners en vrienden.

Eigenaars wordt het dus wettelijk onmogelijk gemaakt om de eigen woonst te betreden, onder het voorwendsel van een wet die krakers beschermt. De Franse minister van Huisvesting, Emmanuele Wargon, stelde in een korte reactie dat “er niets schort aan de wet”, terwijl gans Frankrijk kon vaststellen dat eens te meer slachtoffers in de kou blijven staan, en daders ongehinderd verder kunnen doen.

Hoe dit verhaal uiteindelijk afliep? De familie, die het huis in Théoule-sur-Mer dus gedurende enkele weken had gekraakt, heeft de woning uiteindelijk verlaten. Vader-kraker werd verdacht van intrafamiliaal geweld en door de politie geplaatst, terwijl de vrouw en de kinderen ergens elders werden ondergebracht. Tientallen gelijkaardige verhalen lopen minder goed af.