“Het is tuig, maar wel óns tuig. […] ‘Stuur ze terug’, roepen sommigen. Naar waar? Die jongens zijn hier geboren.” Dat zegde Bart Somers over de relschoppers in Blankenberge. Vroeger betekende het begrip “geboorteland” iets.

Satellietzenders, internet, massale immigratie en omvolking hebben de betekenis van het begrip echter volledig uitgehold. Niet alleen voor de moslims, die we hier even buiten beschouwing laten, maar ook voor de veel kleinere en tot nu toe minder gepolitiseerde minderheid van zwarte Afrikanen. Zelfs als ze ‘hier’ zijn geboren, blijven ze zichzelf zien als Afrikanen. Ze leven meer mee met BLM in de VS dan met ‘Belgische’ politieke discussies. Zij identificeren zich niet met onze geschiedenis, maar met hun Afrikaanse verleden. En dan wel met het hele kleine, goed gemanipuleerde stukje daarvan dat gebruikt kan worden om zichzelf een slachtofferstatus aan te meten en ‘schadevergoedingen’ te eisen. Tot nu toe waren werkloosheid en criminaliteit de grootste problemen van en met de Afrikaanse minderheid. Maar nu keert een aanzienlijk deel van die minderheid, geleid door marxistische agitatoren, zich openlijk tegen onze samenleving, tegen onze beschaving en onze tradities. Dat is een nieuw en angstwekkend verschijnsel.