Komt er een einde aan de jarenlange lakse houding van Europa tegenover de Turkse moslimextremist Erdogan en de agressief nationaal-islamitische natie die hij aanvoert? De recente militaire provocaties van de Turken nabij Griekenland en Cyprus waren blijkbaar niet voldoende, maar de barbaarse onthoofding van de brave Franse leerkracht Samuel Paty in Frankrijk lijkt toch eindelijk in Europa een kettingreactie uit te lokken.

Nadat de Franse President Macron actie aankondigde tegen wat hij het ‘islamisme’ noemt, werd hij door de Turkse President Erdogan een ‘gek’ genoemd. Daardoor lijkt er nu toch een verstrakking aan de gang.

De stelling van de Turkse president Erdogan dat Macron “geestelijk moet onderzocht worden” was blijkbaar maar een opwarmertje. Wat later liet Erdogan weten dat “de moslims in Frankrijk momenteel even erg behandeld worden als de Joden voor de Tweede Wereldoorlog in Duitsland”, en dat er tegen moslims in Europa een ‘pogrom’ bezig is.

Lasterlijk

Dat was er zover over dat deze keer toch ook andere internationale leiders de Fransen te hulp schoten. Joseph Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, noemde Erdogans uitspraken “onaanvaardbaar”. Ook Europees ‘president’ Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, veroordeelde de Turkse “beledigingen”. En ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die steevast poeslief is voor Ankara, haalde deze keer bij monde van haar woordvoerder stevig uit. “De uitspraken van Erdogan zijn lasterlijk en totaal onaanvaardbaar,” zo klonk het, “zeker in de context van de beestachtige moord op de leraar Samuel Paty door een moslimfanaticus.”

Milli Görus

In de marge raakte bekend dat de Duitse regering ook stilaan haar schroom laat varen om Erdogan te benoemen als wat hij is: een moslimextremist. In 2016 gaf de “Bundesnachrichtendienst”, de BND, al eens haar visie over Erdogan. Die BND is een van de drie Duitse inlichtingendiensten; zij moet gegevens verzamelen die nuttig zijn voor de Duitse buitenlandse en veiligheidspolitiek. De BND was toen al duidelijk: Erdogan heeft zijn politieke en ideologische wortels in de beweging Milli Görus. Dat was een explosieve stelling, want de beweging Milli Görus is in Duitsland officieel ‘staatsgevaarlijk’ verklaard en wordt dus door andere veiligheidsdiensten actief gevolgd. Milli Görus is nauw verbonden met de gevaarlijke en gewelddadige Moslimbroederschap uit Egypte.

In 2016 deed de Duitse regering er nog alles aan om die verklaring van de BND af te zwakken; men wilde de ‘goede betrekkingen’ met Ankara niet in gevaar brengen. Dat stond niet los van het Pact met de Duivel dat Merkel met Erdogan gesloten had: in 2015 had die de vloedgolf ‘vluchtelingen’ naar Europa doorgelaten, waarna 1,5 miljoen moslims Duitsland en de EU binnenstormden. Daarna kreeg Erdogan een gigantisch pak geld om zijn grenzen gesloten te houden. Dat ‘Pact’ mocht niet in gevaar gebracht worden.

Invloed in Duitsland

Maar onlangs werd door de Duitse regering op een vraag van een parlementslid van de extreemlinkse partij Die Linke duidelijke taal gesproken, niet alleen over Erdogan zelf, maar ook over de wijze waarop hij zijn macht in Duitsland uitbouwt.

“Er bestaan goede verhoudingen tussen Milli Görus en de Ditib”, zo klinkt het. De Ditib is het netwerk van maar liefst 900 Turkse moskeeën in Duitsland, dat op zijn beurt aangestuurd wordt door de Diyanet, het ministerie voor Religieuze Zaken in het buitenland van de Turkse staat. Net als bij ons krijgt dat hele netwerk langs allerlei wegen massa’s belastinggeld toegestopt. Maar dient dat dan enkel voor godsdienst? Hoegenaamd niet. De Duitse regering: “De Turkse staat tracht zoveel mogelijk invloed op Turkstalige gemeenschappen in Duitsland te verwerven. Op welbepaalde momenten tracht Turkije ook het proces van politieke meningsvorming en politieke besluitvorming in de Duitse samenleving als geheel te beïnvloeden.”

Dat zijn vaststellingen die in elk land dat zichzelf respecteert meteen tot harde maatregelen tegen buitenlandse inmenging zouden leiden. Die Linke eist dan ook een veel hardere opstelling tegen Turkije. Komt het zover? Vorige woensdag doorzocht de politie van Berlijn de Mevlana-moskee van Milli Görus in Berlijn-Kreuzberg op verdenking van misbruik van coronasubsidies. Erdogan schuimbekte dat aldus “de vrijheid van religie volledig miskend werd”, en dat “het getuigt van een grote islamvijandigheid en een racisme, die Europa terugstuurt naar de donkere Middeleeuwen.”

De reden voor zijn woede? De politie van Berlijn had het vertikt zijn schoenen uit te doen bij het betreden van de moskee. Blijven de “stiefels” aan en gaat de fluwelen handschoen uit? We zijn benieuwd.