Op het Griekse eiland Lesbos ontmantelde de Griekse politie een mensensmokkelorganisatie, waarin ook vier niet-gouvernementele organisaties, ngo’s, betrokken waren. Onder de 35 gearresteerden niet minder dan 33 ngo-medewerkers uit Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Noorwegen, Frankrijk, Bulgarije en Zwitserland.

De Griekse krant Ekathimerini stelt dat ze wegens mensensmokkel, bijstand aan criminele organisaties en het verspreiden van confidentiële informatie (vaarplannen van de Griekse politie onder andere) werden gearresteerd. De organisatie die nu is opgerold, zou de migrantenstroom vanuit Turkije naar Lesbos hebben aangestuurd – minstens sinds juni dit jaar. Het netwerk zou gezorgd hebben voor 32 bootvaarten en zou daarbij minstens 3.000 illegale vluchtelingen naar Griekenland hebben overgebracht.

Het smokkelnetwerk maakte gebruik van besloten chatgroepen en andere internettoepassingen om informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld waar de boten vertrokken en waar ze zouden aankomen. Men wisselde ook informatie uit over het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. De politie probeert nu de geldstromen in en rond het netwerk bloot te leggen.

Vorig jaar nog had een mensensmokkelaar aan een Italiaanse journalist verklaard dat hij met vluchtelingenorganisaties samenwerkte. Ook tijdens de migratiecrisis van 2015-2016 waren foto’s opgedoken die aantoonden hoe illegalen bij hun overtocht door ngo’s werden geholpen. Nu werden dus voor de eerste keer dankzij een grootschalige politieoperatie mensen die effectief illegalen naar Griekenland hielpen, en hierbij steun kregen van criminele organisaties, gearresteerd.