We kunnen ons voorstellen dat menig lezer getreurd heeft toen Kristof Calvo naast de ministerportefeuille greep, want met zijn drammerige stijl had hij zijn partij zonder twijfel in recordtempo tot ver onder de kiesdrempel gebracht. In zijn plaats kwam Tinne Van der Straeten op de post van Energie, en we kunnen maar één ding zeggen: de afrikaniste overtreft met glans alle verwachtingen die we koesterden voor Kristof Calvo. Misschien zit dankzij haar Groen al bij de eerstvolgende peiling onder de kiesdrempel!

Neem nu haar interview bij Terzake van verleden dinsdag. Het was een tussenkomst om duimen en vingers van af te likken. Je moet het immers maar kunnen: jarenlang storm lopen tegen broeikasgassen, een Franstalige collega hebben die zich vergaloppeert in een koolstoftaks, en wat doet de groene minister van Energie? Precies: de kerncentrales sluiten, om ze te laten vervangen door vervuilende gascentrales. Had onze collega van bladzijde 16 zo’n verhaal ingezonden, het werd afgewezen wegens te idioot.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat we in Vlaanderen met een ernstig probleem zitten. Tinne Van der Straeten gaat ons huis verbouwen, zegt ze, maar kan ons eigenlijk alleen maar garanderen dat we de eerstkomende jaren veel in het stof zullen zitten. De groene dogmatica kennende, is het trouwens niet zeker dat het daarna veel beter wordt.

Energie is als de keuken van het huis, maar als het van deze minister afhangt, blijft er na de verbouwing alleen nog maar een fair-trade keuken over waar je enkel nog biologische slaatjes en veganistische ovenschotels kan klaarmaken. De dikke steak nodig om de Vlaamse industrie in gang te houden, vergeet die maar. De smeekbede van de industriële grootgebruikers zal dan ook niets uithalen. Meer zelfs, hoe sneller de industrie uit Vlaanderen verdwijnt, hoe liever Groen het heeft. We zijn alleen benieuwd hoe ze zonder de belastinginkomsten uit die industrie de stromen subsidies voor hun energieomslag gaan betalen. Een mens kan alleen maar hopen dat het nooit zover zal komen.

De Vadder aanbidt paars-groen

Persoonlijk zouden we Tinne Van der Straeten er nog niet van durven te verdenken het verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom te kennen. Maar in een parallel universum, ook gekend als de VRT Nieuwsdienst, wordt Tinne Van der Straeten de hemel ingeprezen als minister van Energie.

Zo hoorden we op maandag in De Ochtend op Radio 1 Ivan de Vadder Tinne van der Straeten omschrijven als “zeer competent”, en bijzonder goed geplaatst omdat ze het energiedossier zo goed beheerst. Het zal wel zijn. Het is gekend dat Ivan de Vadder zwaar aanleunt bij de links-liberale vleugel van de Open Vld, en er dus alles aan zal doen om het groen-blauwe project van Vivaldi zo lang mogelijk overeind te houden. Objectiviteit, neutraliteit of geloofwaardigheid zijn aan hem duidelijk niet meer besteed. Hij kan net zo goed nu al “wie gelooft mij nog?” op zijn voorhoofd laten tatoeëren…